Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ενώ στο μουσουλμανικό κόσμο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Δανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για τα "βλάσφημα" σκίτσα του Μωάμεθ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός της Δανίας είχε χθες συνομιλίες με εκπροσώπους μουσουλμανικών οργανώσεων και ο συντονιστής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα άρχισε περιοδεία σε μουσουλμανικές χώρες.

Κομίζοντας μήνυμα σεβασμού στους μουσουλμάνους, ο Χαβιέρ Σολάνα διαβεβαίωσε, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), Τούρκο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ότι στην Ε.Ε. θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μην ξανασυμβούν άλλες παρεξηγήσεις σαν αυτή που προκάλεσε η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

"Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρέφουμε μεγάλο σεβασμό προς τους μουσουλμάνους σήμερα, όπως και χθες, όπως και αύριο. Ουδέποτε θελήσαμε, σε καμιά περίπτωση, να προσβάλουμε τα αισθήματά τους. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας, ούτε ήταν, ούτε θα είναι", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΙΔ ευχήθηκε η Ε.Ε. να καταπολεμήσει την "ισλαμοφοβία" με την ψήφιση κατάλληλης νομοθεσίας.

Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Σολάνα θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Κατόπιν θα ταξιδέψει στην Ιορδανία πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.

Στην Κοπεγχάγη, ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συναντήθηκε χθες με 22 εκπροσώπους μετριοπαθών μουσουλμανικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο νεοϊδρυθέν κίνημα των Δημοκρατικών Μουσουλμάνων. Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι η Δανία είναι μια ανοικτή και ανεκτική κοινωνία, όπου καθένας μπορεί ελεύθερα να βιώσει τη θρησκεία του, ενώ οι μουσουλμάνοι εκπρόσωποι κάλεσαν τους ανά τον ομόθρησκούς τους "να ηρεμήσουν". Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δανός πρωθυπουργός δεν κάλεσε τους υπερσυντηρητικούς μουφτήδες, από τους οποίους και ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυριών που μεταλαμπαδεύτηκε από τη Δανία στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προειδοποίησε πως η οργή που προκλήθηκε για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και κάλεσε τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα αυτές του Ιράν και της Συρίας, να "δράσουν υπεύθυνα".

Λιθοβολισμός στην Τουρκία

Νέα παρέμβαση έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με επιστολή του στον Βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ εκφράζει την ελπίδα ότι "θα αποφευχθεί τυχόν κλιμάκωση καταστάσεων που μπορούν να γίνουν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

Σημειώνεται ότι, μετά το φόνο Ιταλού καθολικού ιερέα στην Τραπεζούντα, ανησυχία προκάλεσε στην Τουρκία ο λιθοβολισμός της ανταποκρίτριας της εφημερίδας "Σαμπάχ" Αλιγιέ Τσετίνκαγια, που παρακολουθούσε χωρίς να φορά μαντίλα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ το Σάββατο στο Ικόνιο.

Μήνυμα σε… μοσχάρι

Σε ένα άλλο περιστατικό που σχετίζεται με το κλίμα αναβρασμού, χιλιάδες μουσουλμάνοι μεταβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο χωριό Τουνίς της νότιας Αιγύπτου, για να προσκυνήσουν ένα νεογέννητο μοσχάρι, που το θεωρούν "θεϊκή απάντηση" στα σκίτσα του Μωάμεθ, γιατί… οι πτυχώσεις του δέρματός του σχηματίζουν τη φράση "Ένας είναι ο Θεός".

Χθες η αστυνομία επενέβη, για να διαλύσει πλήθος 20.000 ατόμων που είχε πλημμυρίσει το μικρό αυτό χωριό.

Τέλος, "απαντώντας" στα σκίτσα του Μωάμεθ, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τεχεράνης "Χαμσάρι" άρχισε διεθνή διαγωνισμό σκίτσων για το Ολοκαύτωμα. Το πρώτο δημοσιεύθηκε χθες στην ιρανική ιστοσελίδα www.irancartoon.com, ανήκει σε κάποιον Μάικλ Λιούνιγκ από την Αυστραλία και εμφανίζει τη μετεξέλιξη ενός πρώην κρατουμένου του σε οπλοφόρο, ενώ το Άουσβιτς μεταβάλλεται σε πεδίο μάχης που φέρει την εγγραφή "Ο πόλεμος φέρνει την ειρήνη".