Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ένα νέο είδος πατάτας, με πολύ λιγότερες θερμίδες από την κανονική, προέκυψε έπειτα από έρευνες και καλλιέργειες για περισσότερα από εννέα χρόνια. Σύμφωνα με Βρετανούς παραγωγούς η νέα πατάτα, γνωστή με την ονομασία Βιβάλντι, έχει κατά το ένα τρίτο λιγότερους υδατάνθρακες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από εξετάσεις του εργαστηρίου Allied Laboratory Services, κατά μέσο όρο η νέα πατάτα περιέχει 26% λιγότερους υδατάνθρακες και 33% λιγότερες θερμίδες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής εταιρείας τροφίμων Sainsbury's η πατάτα αποτελεί "την τέλεια λύση για όλους εμάς που επιθυμούμε να προσέχουμε τι τρώμε".

Καθώς η θρεπτική αξία μπορεί να διαφέρει από πατάτα σε πατάτα, η Βιβάλντι εικάζεται ότι μπορεί να φτάσει να έχει 38% λιγότερους υδατάνθρακες και 56% λιγότερες θερμίδες από τις υπόλοιπες ποικιλίες, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί της. Η πατάτα, που παρά τη μείωση σε θερμίδες και υδατάνθρακες έχει τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης C και των λοιπών θρεπτικών ουσιών, καλλιεργήθηκε από το σπόρο της, για να έχει κρεμώδη γεύση, από την εταιρεία Naturally Best. Η δημοτικότητα των διαίτων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια μία στροφή στον τρόπο με τον οποίο το καταναλωτικό κοινό αντιμετωπίζει τις πατάτες. Οι δίαιτες αυτές υπαγορεύουν την αντικατάσταση των φαγητών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως οι πατάτες και το λευκό ψωμί, με επιλογές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως μήλα και φασόλια.