Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία από τους ισχυρισμούς τριών κορυφαίων εμπειρογνωμόνων σε θέματα σχετικά με το κλίμα ότι δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από την αυστραλιανή κυβέρνηση να μη μιλήσουν για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς και για την άρνηση της Καμπέρας να συμμετάσχει στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Οι Γκριμ Πίρμαν, Μπάρνεϊ Φόραν και Μπάρι Πίτοκ, που εργάζονται στο κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο CSIRO, δήλωσαν μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC πως εμποδίστηκαν να παρουσιάσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Συγκεκριμένα ο Πίτοκ ισχυρίστηκε πως του είπαν να αφαιρέσει από μια έκθεσή του το τμήμα εκείνο, στο οποίο περιέγραφε πως εκατομμύρια κάτοικοι των νησιών του Νοτίου Ειρηνικού θα γίνουν πρόσφυγες, επειδή η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και της συνακόλουθης τήξης των πάγων. "Μου δόθηκε η συμβουλή πως, αν θέλω το βιβλίο να εγκριθεί ως κυβερνητική έκδοση, θα ήταν καλύτερα να αφαιρέσω το συγκεκριμένο κομμάτι", δήλωσε. "Μου είπαν πως δεν θα αρέσει στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εμπορίου ή σε μερικά από τα άλλα υπουργεία". Ο Πίρμαν και ο Φόραν από την πλευρά του κατήγγειλαν πως έλαβαν τηλεφώνημα από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, ώστε να μη δημοσιοποιήσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση πάντως διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς. "Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραδεχτούμε αυτό το είδος κατάστασης", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ίαν Κάμπελ. Παρ' όλα αυτά μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα, καθώς οι καταγγελίες έχουν υιοθετηθεί από την αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να το αναγάγει σε μέγα πολιτικό ζήτημα.

Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες πλούσιες χώρες που έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο ορίζει στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και στις ΗΠΑ από τον ειδικό σε θέματα κλιματικών αλλαγών Τζέιμς Χάνσεν. Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μάλιστα, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Χάνσεν διαμαρτυρήθηκε ότι εξαναγκάστηκε να σιωπήσει σχετικά με θέματα που αφορούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ρεκόρ χιονόπτωσης στη Νέα Υόρκη

Ρεκόρ χιονόπτωσης σε μία ημέρα καταγράφηκε χθες στη Νέα Υόρκη, όπου το ύψος του χιονιού στο Σέντραλ Παρκ έφτασε τα 68 εκατοστά. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 26 Δεκεμβρίου 1947, οπότε το χιόνι είχε αγγίξει τα 67 εκατοστά και η χιονοθύελλα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους. Παρά το ειδυλλιακό τοπίο, δεν έλειψαν τα προβλήματα, καθώς από τη σφοδρή χιονοθύελλα παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες σε μεγάλο τμήμα των βορειοανατολικών ΗΠΑ, ενώ περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και σε άλλες πόλεις της ανατολικής ακτής, κυρίως στην Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη.