Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ ως καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί από χθες η Άγκελα Μέρκελ. Φιλοδοξία της είναι να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που διασαλεύτηκε επί καγκελαρίας Σρέντερ λόγω αντίθεσης στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Την ώρα όμως που η Γερμανίδα καγκελάριος έφθανε στην Ουάσιγκτον γερμανικά ΜΜΕ αποκάλυπταν πως η Γερμανία διευκόλυνε αποφασιστικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BND) είχαν συνδράμει με πολύ ενεργό τρόπο τις αμερικανικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους στο Ιράκ, την άνοιξη του 2003, παρά την άρνηση της κυβέρνησης του τότε καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να συμπορευτεί στη γραμμή των ΗΠΑ. Τις σχετικές αποκαλύψεις έκαναν χθες η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επιβεβαίωσε χθες πως η BND διατηρούσε πράκτορες στη Βαγδάτη, διέψευσε όμως ότι παρείχε «ενεργή στήριξη στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ». Οι Γερμανοί πράκτορες είχαν αποστολή, σύμφωνα με τον Στάινμαγερ, «να συλλέγουν για λογαριασμό του Βερολίνου ένα μίνιμουμ πληροφοριών για την εξέλιξη του πολέμου». Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών ήταν κατά την περίοδο της αμερικανικής εισβολής υπουργός Καγκελαρίας, με τομέα ευθύνης τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και το ARD, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου είχαν παραμείνει στο Ιράκ τουλάχιστον δύο υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι χορηγούσαν πληροφορίες όχι μόνο στο Βερολίνο αλλά και στον αμερικανικό στρατό. «Οι δύο πράκτορες φιλοξενήθηκαν στη γαλλική πρεσβεία, μετά το κλείσιμο της γερμανικής, στις 17 Μαρτίου 2003, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της αμερικανικής επίθεσης», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της BND.

Επέλεγαν τους στόχους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους δύο Γερμανούς «να τους υποδείξουν ποιοι ήταν οι στόχοι που δεν έπρεπε να βομβαρδιστούν».

Αντίθετα, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε το ARD πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προσφέρει «άμεση υποστήριξη στην ταυτοποίηση των στόχων που βομβαρδίστηκαν». Η BND επιβεβαιώνει την παρουσία των δύο Γερμανών πρακτόρων στη Βαγδάτη, διαψεύδει όμως ότι αυτοί βοήθησαν στην επιλογή των στόχων. «Σκοπός μας ήταν να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές», διευκρίνισε εκπρόσωπος της BND, υπογραμμίζοντας πως οι πληροφορίες που είχαν δοθεί στους Αμερικανούς αφορούσαν αποκλειστικά ποια μέρη δεν έπρεπε να βομβαρδιστούν, όπως τα νοσοκομεία και οι πρεσβείες. Η ενημέρωση αυτή γινόταν σε συνεργασία και με άλλες χώρες, που δεν είχαν εμπλοκή στον πόλεμο». Κατά τον εκπρόσωπο, «η παρουσία και οι αποστολές των υπαλλήλων της BND στο Ιράκ ήταν εγκεκριμένες από την κυβέρνηση Σρέντερ, παρότι είχε κατηγορηματικά απορρίψει την αποστολή γερμανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Μακελειό λόγω παρανόησης;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ άλλου γερμανικού καναλιού, του NDR, οι Γερμανοί πράκτορες συνέβαλαν σε τουλάχιστον μία αεροπορική επιδρομή, στις 7 Απριλίου 2003, όταν εντόπισαν λιμουζίνες σταθμευμένες έξω από κτήριο σε προάστιο της Βαγδάτης και πίστεψαν πως εκεί κρυβόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν. Τότε οι Αμερικανοί βομβάρδισαν το κτήριο, σκοτώνοντας τουλάχιστον δώδεκα πολίτες.

Εάν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σοβαρό πλήγμα κατά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος ως στέλεχος της κυβέρνησης Σρέντερ είχε την ευθύνη για τη λειτουργία των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας εκείνη την εποχή.

Αντίθετα, θα «διευκολύνει» την Άγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα γίνεται δεκτή από τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο.