Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( απέλπιδες προσπάθειες στις φιλιππίνες :: 19/2/2006 22:41:49) 

Τουλάχιστον 253 παιδιά, που έχουν παγιδευτεί σε ένα σχολείο κάτω από τόνους λάσπης προσπαθούν να σώσουν από χθες οι διασώστες στη νήσο Λέιτε.

Απέλπιδες προσπάθειες στις Φιλιππίνες

Τις τελευταίες προσπάθειες να σώσουν τα τουλάχιστον 253 παιδιά, που έχουν παγιδευτεί σε ένα σχολείο κάτω από τόνους λάσπης που καταπλάκωσαν ένα χωριό 1.800 κατοίκων, καταβάλουν από χθες οι διασώστες στη νήσο Λέιτε. Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μερικά παιδιά και μέλη του προσωπικού στο σχολείο της Γκινσαουγκόν, μιας απομακρυσμένης αγροτικής κοινότητας, έστειλαν την Παρασκευή απελπισμένα μηνύματα μέσω τηλεφώνου (SMS), καλώντας σε βοήθεια. "Είμαστε ζωντανοί. Ξεθάψτε μας", ανέφερε ένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "The Manila Times".

Όμως, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων πνίγονται και αυτές στην λάσπη, καθώς δεν έχει ανασυρθεί κανένας επιζών από το σημείο όπου βρισκόταν το σχολείο και το σωστικό έργο δυσχεραίνουν οι συνεχείς βροχοπτώσεις, η βαθιά, μετακινούμενη λάσπη και η αστάθεια του εδάφους. "Αυτή είναι μια από τις τελευταίες μας ελπίδες", δήλωσε στέλεχος της επαρχίας της Νότιας Λέιτε. Εκατοντάδες διασώστες με την υποστήριξη πεζοναυτών των ΗΠΑ, που αποσπάστηκαν από τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια, που εκτελούν από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, συνέχιζαν τις προσπάθειές τους υπό το φόβο υποχώρησης του εδάφους και υπό τον κίνδυνο πνιγμού στη λάσπη.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 57 επιζώντες και τουλάχιστον 50 νεκρούς. Η κυβέρνηση και διεθνείς οργανώσεις αρωγής αποστέλλουν πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα εφόδια στην περιοχή από αέρος και θαλάσσης, όμως το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να μεταφερθεί οδικώς στην περιοχή, πράγμα δύσκολο λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου και των γεφυρών.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται από περίπου 20 τυφώνες κάθε χρόνο, που συνήθως προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές. Οι κάτοικοι και οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι η παράνομη υλοτομία και τα παράνομα ορυχεία επιδεινώνουν τις φυσικές καταστροφές. Μετά από μια σειρά κυκλώνων στα τέλη του 2004, οι αρχές έκαναν λόγο για έως και 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους. Στο νησί Λέιτε το 1991 περίπου 6.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από πλημμύρες που είχε προκαλέσει ένας τυφώνας.