Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι βασικές γεωμετρικές αρχές δείχνουν να είναι έμφυτες στον ανθρώπινο νου, σύμφωνα με γαλλοαμερικανική μελέτη που διενεργήθηκε σε απομονωμένους πληθυσμούς ιθαγενών στην Αμαζονία της Βραζιλίας και δημοσιοποιήθηκε χθες στις ΗΠΑ.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι Μουντουρούκου, μια μικρή φυλή πρωτογόνων που ζει σε απομακρυσμένη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Κουρούρου, αντιλαμβάνονται γεωμετρικές έννοιες, όπως το σημείο, οι παράλληλοι, η οξεία γωνία, διαπίστωσαν ερευνητές των οποίων οι εργασίες δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση "Science" (τεύχος 20ης Ιανουαρίου).

Τα μέλη της φυλής αυτής μπορούν να χρησιμοποιούν έννοιες, όπως η απόσταση, παρατηρώντας χάρτες για να εντοπίζουν μέρη ή αντικείμενα που είναι καλυμμένα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η γεωμετρία είναι ενστικτώδης σε όλους τους ανθρώπους όποια γλώσσα κι αν μιλούν, όποια σχολική εκπαίδευση κι αν έχουν. "Αν και πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί σε χάρτες, τη ναυσιπλοΐα και την έννοια της κατεύθυνσης, υπάρχουν ελάχιστες μελέτες για τις θεμελιώδεις γεωμετρικές αναπαραστάσεις", υπογραμμίζει ο Στανισλάς Ντεέν, του Κολεγίου της Γαλλίας στο Παρίσι, από τους συντάκτες των εργασιών αυτών.

"Ποια είναι η έννοια του σημείου, της γραμμής, της παραλλήλου ή ενός τετραγώνου συγκριτικά με την έννοια ενός ορθογωνίου", πρόσθεσε ο ερευνητής, τονίζοντας ότι εδώ πρόκειται για "αφαιρετικές έννοιες που ουδέποτε παρατηρήθηκαν στη φυσική πραγματικότητα που μας περιβάλλει".

"Οι έμφυτες αυτές έννοιες επιτρέπουν στους ενήλικες όπως στα παιδιά, χωρίς εκπαίδευση και με ελάχιστο λεξιλόγιο, να προσδιορίζουν το χώρο που τους περιβάλλει, να ταξινομούν τα γεωμετρικά σχήματα και να χρησιμοποιούν τις γεωμετρικές σχέσεις για να αναπαριστάνουν το χώρο μέσα στον οποίο εξελίσσονται", υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Σπέλκε, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συντάκτρια της έρευνας.