Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δορυφόρος της NASA κατόρθωσε να εντοπίσει το αρχαιότερο φως στο Σύμπαν -χρονολογείται από το πρώτο τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη γέννησή του- προσφέροντας σημαντικές λεπτομέρειες για την εξέλιξή του.

Ενα διαστημικό όργανο της NASA, με την ονομασία WMAP (Wilkinson Microwave Antisotropy Probe), πρόσφερε τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα χάρτη του νεογέννητου Σύμπαντος, ο οποίος δείχνει ότι τις πρώτες στιγμές μετά το Μπιγκ Μπαγκ, το πρώτο τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για την ακρίβεια, το Διάστημα πέρασε μια φάση απότομης διαστολής. "Παρουσιάζουμε σήμερα τη λεπτομερέστερη εικόνα του νεογέννητου Σύμπαντος", δήλωσε ο Τσαρλς Μπένετ, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος WMAP.

Οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις της διόγκωσης του Σύμπαντος στο λεγόμενο κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, μια αχνή λάμψη στο φάσμα των μικροκυμάτων που διαποτίζει όλο το Σύμπαν. Η αίγλη αυτή παρήχθη περίπου 300.000 χρόνια μετά το Μπιγκ Μπαγκ, όταν η φάση απότομης διαστολής είχε τελειώσει και το Σύμπαν διογκωνόταν πλέον πιο αργά. Οι διακυμάνσεις της ακτινοβολίας υποβάθρου μπορούν, παρ' όλα αυτά, να δείξουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Έτσι, οι επιστήμονες χρονολογούν πλέον τη γέννηση του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και πιστεύουν ότι μπορούν πλέον να αποδείξουν τις θεωρίες τους.

Εξέτασαν τα μικροκύματα υποβάθρου σε ένα πολύ μικρότερο τμήμα του ουρανού από ό,τι έκαναν στο παρελθόν. Αν το Σύμπαν δεν είχε υποστεί απότομη διόγκωση, οι διακυμάνσεις στην περιοχή αυτή θα ήταν παρόμοιες με τις διακυμάνσεις σε μεγαλύτερα τμήματα του ουρανού. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, καθώς η ανάλυση αποκάλυψε αρκετές διαφορές. Έτσι, επισημαίνουν ότι στη φάση της διόγκωσης εμφανίστηκαν μικροί κόμποι στην ακτινοβολία υποβάθρου, οι οποίοι διακρίνονται ακόμη στις εικόνες του WMPA, καθώς κοιτά δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Από αυτούς τους κόμπους προέκυψαν τελικά όλοι οι γαλαξίες, τα άστρα και οι πλανήτες.

"Έχουμε πλέον νέα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι το Σύμπαν άξαφνα διαστάλθηκε από υπομικροσκοπικό σε αστρονομικό μέγεθος ταχύτερα από όσο μπορούμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας", εξηγεί με απλά λόγια ο Μπένετ, προσθέτοντας πως τις πρώτες εκείνες στιγμές το Σύμπαν δεν ήταν παρά "μια εκπληκτική άδεια θάλασσα του τίποτε". Τότε δεν υπήρχαν ούτε πλανήτες ούτε άστρα -εμφανίστηκαν έπειτα από 400 εκατομμύρια χρόνια- ούτε γαλαξίες, δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά απειροελάχιστες εναλλαγές στη θερμοκρασία. Αυτές, πάντως, οι ανεπαίσθητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δημιούργησαν σχέδια, που στη συνέχεια και πολύ αργά εξελίχθηκαν στα φυσικά εκείνα στοιχεία που σήμερα περιγράφουμε ως ύλη, συμπεριλαμβανομένης της Γης φυσικά και οτιδήποτε υπάρχει επάνω της.

Κι ακόμη, η NASA υπολογίζει πλέον πως το Σύμπαν αποτελείται κατά μόλις 4% από άτομα, τη συνηθισμένη μορφή ύλης, κατά 22% από σκοτεινή ύλη, η οποία δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως και γίνεται αισθητή μόνο από τη βαρύτητά της, και κατά 74% από μια μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια. Η ενέργεια αυτή πιστεύεται πως είναι ο κινητήριος μοχλός πίσω από τη συνεχιζόμενη ακόμη και σήμερα διαστολή του Σύμπαντος.