Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σε νέα κρίση οι φιλιππίνες :: 25/2/2006 11:36:45) 

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

Σε νέα κρίση οι Φιλιππίνες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα. Την κήρυξε η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο αφού, όπως ανακοίνωσε, κατέστειλε απόπειρα πραξικοπήματος.

Η κρίση επιστρέφει στις Φιλιππίνες. Για την ακρίβεια, ουδέποτε είχε φύγει. Η πρόεδρος, Γκλόρια Αρόγιο, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού, όπως ανακοίνωσε, κατέστειλε απόπειρα πραξικοπήματος. Αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν ήδη, ενώ η αστυνομία πήρε εντολή να διαλύσει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει την πρόεδρο για αυταρχισμό και διαφθορά.

Ως κεντρικά πρόσωπα του αποτυχημένου εγχειρήματος εμφανίζονται ο στρατηγός Ντανίλο Λιμ, διοικητής της επίλεκτης ομάδας των "Scout Rangers", και ο συνταγματάρχης Αριέλ Κεβέντο, του περιώνυμου σώματος των πεζοναυτών. Και οι δύο συνελήφθησαν και εξέπεσαν των αξιωμάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Λιμ είχε εμπλακεί το 1989 στο αποτυχόν, αλλά και πολυαίμακτο πραξικόπημα εναντίον της τότε προέδρου Κορασόν Ακίνο. Είχε και τότε συλληφθεί, αλλά στη συνέχεια, μετά από δική του υποβολή συγνώμης, πήρε χάρη και επέστρεψε στην στρατιωτική ιεραρχία.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΕΞΙΑΣ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ"

Εκτός από τους στρατιωτικούς, στην τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος συμμετείχαν και ορισμένα πολιτικά στελέχη, αλλά και επιχειρηματίες. Η πρόεδρος Αρόγιο κατήγγειλε μια "τακτική συμμαχία" της δεξιάς και των κομμουνιστών, με στόχο τον τερματισμό της δημοκρατίας στο Αρχιπέλαγος. Στο πλευρό της 58χρονης προέδρου τάχθηκαν τόσο η υπό τον στρατηγό Χενερόσο Σένγκα ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, όσο και η 73χρονη πρώην πρόεδρος Κορασόν Ακίνο, η οποία τόνισε: "Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κλέψει την δημοκρατία μας".

Το αποτυχόν πραξικόπημα θα συνέπιπτε χρονικά με την 20η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του 1986, η οποία έθεσε τέρμα στην δικτατορία του Φερντινάντο Μάρκος και έφερε στην εξουσία την Ακίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Αρόγιο έφερε στην εξουσία μια άλλη "λαϊκή εξέγερση", το 2001, όταν ανατράπηκε ο δημοκρατικά εκλεγμένος λαϊκιστής πρόεδρος, ο πρώην ηθοποιός Γιοζέφ Εστράντα, ο οποίος κατηγορήθηκε μετ' επιτάσεως για διαφθορά.

Ενδεικτικό της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα είναι ότι στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της Αρόγιο είχε εκδηλωθεί και το 2003, ενώ το 2005 έγιναν πολλές προσπάθειες ανατροπής της μέσω του κοινοβουλίου, με την κατηγορία της διαφθοράς. Μετά, μάλιστα, από τις καταγγελίες περί νοθείας στις τελευταίες εκλογές, η δημοτικότητα της Ακίνο έχει πέσει κατακόρυφα, σύμφωνα, τουλάχιστον με όσα περιγράφουν ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ.

ΓΚΛΟΡΙΑ ΑΡΟΓΙΟ

Κόρη του πρώην προέδρου (1962-65) Ντιοσντάντο Μακαπαγκάλ, η Γκλόρια Αρόγιο γνωρίζει εξ απαλών ονύχων τους διαδρόμους της εξουσίας και του προεδρικού μεγάρου. Μεγαλωμένη στη χλιδή και σπουδασμένη στις ΗΠΑ (οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν), εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή καριέρα το 1986 για να στρατευτεί σαν υφυπουργός στο πλευρό του ειδώλου της, της Κορασόν Ακίνο. Η χήρα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπενίνο Ακίνο ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να οδηγήσει τις Φιλιππίνες στη δημοκρατία, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μάρκος.

Το 1992 η Αρόγιο εξελέγη θριαμβευτικά γερουσιαστής με 16.000.000 ψήφους και το 1996 ισοφάρισε το ρεκόρ της, εκλεγόμενη αντιπρόεδρος στο πλευρό του Γιόζεφ Εστράντα, ο οποίος υποχρεώθηκε σε αποχώρηση από την εξουσία το 2001, μέσα σε ορυμαγδό κατηγοριών για διαφθορά.

Στα τελευταία πέντε χρόνια, τα σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ το ήμισυ των 84.000.000 κατοίκων της χώρας εξακολουθεί να ζει με λιγότερα από 60 δολάρια το μήνα. Πέρσι βγήκαν στη δημοσιότητα κασέτες που έφεραν την Αρόγιο να ζητά από στελέχη της διοίκησης να μεθοδεύσουν την νίκη της στις προεδρικές εκλογές του 2004. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγόριες, όμως η αντιπολίτευση έστησε εναντίον της βιομηχανία αγωγών, μηνύσεων και προτάσεων αποπομπής της.