Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Καταγγελίες ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης έδωσαν βίζες σε αλλοδαπούς με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες διερευνά το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Sun" την καταγγελία έκανε πρώην διοικητικός υπάλληλος του κέντρου μετανάστευσης του Κρόιντον, στο Νότιο Λονδίνο, ο οποίος ανέφερε ακόμη πως οι έλεγχοι ασφαλείας ήταν ελάχιστοι, κάτι που διευκόλυνε την είσοδο τρομοκρατών στη χώρα.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας Άντονι Παμνάνι υποστήριξε πως οι αιτήσεις των ελκυστικών αλλοδαπών εξετάζονταν πρώτες από όλες. "Ένα κορίτσι ήρθε και μας είπε ότι ένας διοικητικός υπάλληλος την επισκέφθηκε στο διαμέρισμά της και κοιμήθηκε μαζί της", είπε ο Παμνάνι και πρόσθεσε πως "εκείνη έλαβε βίζα απεριορίστου χρόνου". Οι γυναίκες από τη Βραζιλία λάμβαναν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα για μεγαλύτερα διαστήματα από τους φίλους τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, ενώ οι φωτογραφίες διαβατηρίου των γυναικών που θεωρούνταν "άσχημες" τοποθετούνταν στους πίνακες ανακοινώσεων για τη διασκέδαση του ανδρικού πληθυσμού της υπηρεσίας.

Ο Παμνάνι είπε πως εγκατέλειψε την εργασία του αηδιασμένος από το προσωπικό, που βαριόταν να ελέγξει τα διαβατήρια για ποινικό μητρώο, και από τις οδηγίες να επιτρέπεται η είσοδος περισσότερο στις γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη παρά από τη Νότια Ασία.

Από την πλευρά του πάντως ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τόνι ΜακΝάλτι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον επαγγελματισμό των υπαλλήλων της υπηρεσίας μετανάστευσης. Όπως ανέφερε, "έχω κάθε πίστη ότι το προσωπικό της διεύθυνσης μετανάστευσης και ιθαγένειας κάνει το έργο του με επαγγελματισμό και ακεραιότητα". Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι κατηγορίες είναι "σοβαρές" και θα εξασφαλίσει την πλήρη διερεύνησή τους. "Μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των ερευνών, είναι ανάρμοστο να σχολιάσω περαιτέρω. Όμως είναι ξεκάθαρο πως δεν επικροτώ αυτού του είδους τις συμπεριφορές", είπε.

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

Στοίχισαν μερικές εκατοντάδες ευρώ

Μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ στοίχισαν οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στους δράστες τους, όπως μετέδωσε χθες το βρετανικό δίκτυο BBC, στηριζόμενο σε στοιχεία της αστυνομικής έρευνας. Το συνολικό κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο από εκείνο των επιθέσεων στη Μαδρίτη το Μάρτιο του 2004, οι οποίες υπολογίζεται ότι στοίχισαν 10.000 δολάρια, και απείρως χαμηλότερο από αυτό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, οι οποίες εκτιμάται ότι στοίχισαν 500.000 δολάρια. Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο οι ερευνητές της αστυνομίας πιστεύουν ότι ο 30χρονος Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, ο μεγαλύτερος ηλικιακά από τους καμικάζι της 7ης Ιουλίου, ήταν ο κύριος δράστης. Αυτός έδωσε στους τρεις συνεργούς του τα χρήματα που χρειάζονταν, για να αγοράσουν προϊόντα απαραίτητα για την κατασκευή των αυτοσχέδιων βομβών, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και οι καμικάζι. Επιπλέον σύμφωνα με την αστυνομία οι τέσσερις άνδρες είχαν προετοιμαστεί για το θάνατό τους. Είχαν πληρώσει ορισμένα από τα χρέη τους και ένας από αυτούς είχε αφήσει και διαθήκη.