Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αμεση ήταν η αντίδραση των Αλβανών Κοσοβάρων στην πρόταση του Βελιγραδίου για δημιουργία σερβικής διοικητικής οντότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», η αποδοχή του σχεδίου της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου «θα σήμαινε την εδαφική διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου σε δύο τμήματα».

«Το σερβικό τμήμα θα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο του Βελιγραδίου», ενώ η αλβανική πλευρά θα είχε καθεστώς «κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Η εφημερίδα «Ζέρι» βλέπει στην πρωτοβουλία του Βελιγραδίου την επιθυμία να διασφαλιστούν ευρύτερες αρμοδιότητες για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, με τη συγκρότηση νέων δήμων και την αυτονομία των Σέρβων σε ειδικές περιοχές.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ακόμη πως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου Μάρτι Αχτισάαρι θα έχει γραφείο και στην Πρίστινα, υπενθυμίζοντας ότι η έδρα του θα είναι η Βιέννη.

Εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασαν θετικά, επισημαίνοντας ότι η σερβική πλατφόρμα βασίζεται στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι σε συμφωνία με την έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Κάι Έιντε για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Σερβικής Λίστας για το Κόσοβο» Ράντζελ Νόικιτς δήλωσε πως η πρόταση του Βελιγραδίου είναι ρεαλιστική και ορθολογική, ενώ ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του βορείου Κοσσυφοπεδίου Μίλαν Ιβάνοβιτς είπε πως με το συγκεκριμένο σχέδιο οι σερβικοί δήμοι θα έχουν ουσιαστική αυτονομία, ώστε να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων της επαρχίας. «Η πλατφόρμα είναι σε συμφωνία και με το Σύνταγμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας του 1974, το οποίο επικαλούνται σε πολλές περιπτώσεις οι Αλβανοί», συμπλήρωσε ο Ιβάνοβιτς.