Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πρόταση για τη συγκρότηση ομάδων ταχείας αντίδρασης, οι οποίες θα αποτελούνται από γιατρούς και ειδικούς, μελετούν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να δεσμευτούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι θα βοηθήσουν τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο των μεταναστών και μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η συγκρότηση ομάδων ειδικών, όπως είναι οι διερμηνείς και οι γιατροί, οι οποίες θα μπορούν να μετακινούνται εύκολα σε όλη την Ευρώπη.

"Δεν είναι δίκαιο να τιμωρούνται κράτη-μέλη λόγω της γεωγραφικής θέσης τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Μεσογείου.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να συντονίσουν την πολιτική τους στο θέμα των μεταναστών, παρόλο που έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Όμως ορισμένα κράτη, όπως η Μάλτα και η Σλοβακία, εξακολουθούν να δέχονται μεγάλες ομάδες μεταναστών. Τον περασμένο μήνα οι αρμόδιοι υπουργοί εξέφρασαν την καταρχήν υποστήριξή τους στην πρόταση της Επιτροπής, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία. Η Γερμανία και άλλες χώρες στο παρελθόν έδειξαν απροθυμία να μοιραστούν το κόστος της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι δεν έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως τα μεσογειακά κράτη.

Οι υπουργοί Εσωτερικών μελετούν ακόμη και την ιδέα της δημιουργίας ενιαίας τράπεζας πληροφοριών, στην οποία θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία των μεταναστών. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους και μια γαλλική πρόταση, η οποία προβλέπει σχεδόν το διπλασιασμό του κόστους της αίτησης για την έκδοση άδειας εισόδου στην Ε.Ε., από τα 35 στα 60 ευρώ. Το Παρίσι υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα, για να χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές ασφάλειας, όπως η εγκατάσταση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας στα σύνορα για τη βελτίωση του ελέγχου όσων μπαίνουν στην Ε.Ε.