Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ιράκ: αργεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας :: 6/3/2006 19:19:39) 

Ιράκ: Αργεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Εξακολουθούν να διαφωνούν για τη θέση του πρωθυπουργού οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας

Την απόφασή του να συγκαλέσει το κοινοβούλιο μέσα σε έξι ημέρες ανακοίνωσε χθες ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ωστόσο δεν αναμένεται να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με τη θέση του πρωθυπουργού. Η διαμάχη δεν αναμένεται να επιλυθεί σύντομα και όλα δείχνουν πως το μόνο που θα επιτευχθεί από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα είναι η εκλογή προέδρου.

Στο μεταξύ τουλάχιστον επτά πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, έχασαν χθες τη ζωή τους και άλλοι 22 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που σημειώθηκε στο κέντρο της ιρακινής πόλης Μπακούμπα. Σύμφωνα με την αστυνομία πλήθος είχε συγκεντρωθεί γύρω από τη σορό ενός δολοφονημένου άνδρα σε μία λαϊκή αγορά. Μόλις κατέφθασαν στο σημείο αστυνομικοί, εξερράγη ένα όχημα, που βρισκόταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση.

Άλλα έξι παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε διάφορες συνοικίες της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 36. Εξάλλου τρεις σιίτες, ένας πατέρας με τους δύο γιους του, υπάλληλοι καταστήματος τροφίμων, σκοτώθηκαν από αγνώστους στην πόλη Χαουίτζα, όπου έχουν κυκλοφορήσει φυλλάδια που προτρέπουν τους κατοίκους να σκοτώνουν τους σιίτες, Άραβες και Τουρκμάνους. Η αστυνομία συνέλαβε ένα μέλος της ένοπλης οργάνωσης "Τζαΐς Μοχάμαντ" που μοίραζε αυτά τα φυλλάδια. Καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας

Την ίδια στιγμή με έκθεσή της με τίτλο "Πέρα από το Άμπου Γκρεμπ: κράτηση και βασανιστήρια στο Ιράκ" η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα στο Ιράκ μετά την εισβολή στη χώρα των δυνάμεων τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, το Μάρτιο του 2003, δημιουργώντας μία κατάσταση που ευνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση καταγράφει τον αριθμό των 14.000 κρατουμένων που έχει δοθεί από την Πολυεθνική Δύναμη στο Ιράκ και αφορά τέσσερα κύρια κέντρα κράτησης και πολλά μικρότερα στρατιωτικά κέντρα σε ολόκληρη την ιρακινή επικράτεια. "Ορισμένοι άνθρωποι κρατήθηκαν μέχρι και περισσότερα από δύο χρόνια εκτός νομικού πλαισίου, ορισμένοι απελευθερώθηκαν έπειτα από πολύμηνη κράτηση χωρίς εξηγήσεις, συγγνώμη ή αποζημίωση", αναφέρεται στην έκθεση. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης "πολλές περιπτώσεις βασανισμών και κακοποίησης κρατουμένων σε κέντρα που ελέγχονται από τις ιρακινές αρχές μετά τον Ιούνιο του 2004".