Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο ήρθε να ταράξει το καταναλωτικό κοινό, έπειτα από το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη γρίπη των πτηνών, καθώς μεγάλες ποσότητες διοξίνης ενδέχεται να περιέχονται στις ζωοτροφές εκατοντάδων κέντρων εκτροφής ζώων στην Ολλανδία, ενώ συνεχίζεται η ανησυχία για το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Οι αρχές ελέγχου τροφίμων της Ολλανδίας διέταξαν να κλείσουν προσωρινά 275 κέντρα εκτροφής ζώων, τα οποία είχαν προμηθευτεί ζωοτροφές που ενδέχεται να περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξίνης. Ανάλογα μέτρα σε μικρότερη κλίμακα ελήφθησαν στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Πρόκειται για προληπτικές αναστολές εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοξίνη προωθήθηκε από δύο εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών του Βελγίου. Οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να προβούν σε δειγματοληπτική σφαγή, προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα διοξίνης στο κρέας. Σε περίπτωση που αυτές τηρούν τα όρια των κανονισμών διατροφικής ασφάλειας, τότε τα εκτροφεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η άνω των επιτρεπόμενων ορίων τιμή της διοξίνης διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποσότητες χοιρινού λίπους, που προμηθεύτηκε το Βέλγιο από ολλανδική εταιρεία ζωοτροφών.

Όπως ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες, πάντως, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη δημόσια υγεία επιτρόπου, Μάρκου Κυπριανού, εκτός από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, δεν υπάρχουν ενδείξεις προς το παρόν ότι κτηνοτροφικές μονάδες άλλων χωρών μελών έχουν προμηθευτεί ζωοτροφές, οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν υψηλές ποσότητες διοξίνης.

Εξάλλου, όπως διαβεβαίωσε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έχουν εισαχθεί ζωοτροφές με διοξίνες στη χώρα μας από τις συγκεκριμένες παρτίδες.

Εμπειρογνώμονες στην Κύπρο

Στο μεταξύ, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχουν μεταβεί από προχθές δύο Γερμανοί εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., προκειμένου να διερευνηθεί η έκταση της μόλυνσης από τον ιό H5N1 στην περιοχή, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των πτηνών. Οι δύο εμπειρογνώμονες θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και θα αναφέρουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Πάντως, η Κομισιόν, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου, δήλωσε ικανοποιημένη από τα μέτρα προστασίας και τη διαφάνεια στις δράσεις που έχουν αναλάβει οι τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της νόσου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως δεν δικαιολογείται πανικός, αλλά ούτε και σοβαρή ανησυχία για το θέμα της γρίπης των πτηνών και τόνισε πως και η Ε.Ε. έχει δηλώσει μέσω των αντιπροσώπων και των εμπειρογνωμόνων της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στις ελεύθερες περιοχές.

Στο μεταξύ, ο "πρωθυπουργός" των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ υποστήριξε ότι οι κατοχικές αρχές ενημερώθηκαν μόλις χθες για τον εντοπισμό του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών σε δύο οικόσιτα πτηνά στις κατεχόμενες περιοχές και είπε ότι τα μέτρα προστασίας έχουν αυξηθεί. Ισχυρίστηκε επίσης πως παρόμοιο περιστατικό εντοπίστηκε και στις ελεύθερες περιοχές και ότι οι αρχές της Δημοκρατίας το απέκρυψαν, ωστόσο τον ισχυρισμό του απέρριψε ως "ανυπόστατο και αβάσιμο" ο κ. Λιλλήκας.

Κρούσμα στο Βόρειο Ιράκ

Την ίδια στιγμή, μια 17χρονη που πέθανε στις 17 Ιανουαρίου από πνευμονία στο Βόρειο Ιράκ διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1. Η Ιρακινή, που κατοικούσε στην περιοχή Ράνια στα σύνορα με την Τουρκία, υπέφερε επί 15 ημέρες από πνευμονία. Ο θείος της, που κατοικούσε στην ίδια περιοχή, πέθανε επίσης από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου.