Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

Φονικές πλημμύρες

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι πέθαναν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στη Μοζαμβίκη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη χώρα αυτή, καθώς και στη γειτονική Νότια Αφρική και στο Μαλάουι.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμενόταν να συνεχιστούν και σήμερα, γεγονός που εξώθησε την κυβέρνηση να εκδώσει προειδοποίηση προς τον πληθυσμό της χώρας για επερχόμενο κυκλώνα. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και άλλες υποδομές, καθιστώντας δυσχερή τη διανομή τροφίμων σε 800.000 ανθρώπους που παραμένουν αποκομμένοι στις περιοχές Σοφάλα και Γάζα, όπου τα αποθέματα λιγοστεύουν με ταχείς ρυθμούς.

ΧΙΛΗ

Άρση ασυλίας του Πινοτσέτ

Το εφετείο του Σαντιάγκο ήρε την ασυλία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, προκειμένου να δικαστεί για δύο δολοφονίες που αποδίδονται στο περιώνυμο "καραβάνι του θανάτου", μία στρατιωτική ομάδα, που υπό τις ευλογίες του στυγερού τυράννου διέτρεχε και τρομοκρατούσε τη χώρα απ' άκρου εις άκρον το 1973.

Εναντίον του 90χρονου σήμερα Πινοτσέτ είχαν απαγγελθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2000 κατηγορίες για δεκάδες δολοφονίες που είχε διαπράξει το "καραβάνι του θανάτου". Εντούτοις το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κλείσει την υπόθεση τον Ιούλιο του 2002, κρίνοντας πως τα συμπτώματα ελαφριάς άνοιας που διαγνώσθηκαν στον πρώην δικτάτορα δεν του επέτρεπαν να υποστεί τη δοκιμασία μίας δίκης.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Επίσημη συγγνώμη

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο σχετικά με τα παραποιημένα αποτελέσματα έρευνας σε βλαστοκύτταρα του Χουγκ Γου Σουκ, που μέχρι πριν από ένα μήνα θεωρείτο εθνικός ήρωας στη Νότια Κορέα.

Η υπόθεση αυτή "άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην επιστημονική κοινότητα και στη χώρα μας", τόνισε ο πρόεδρος του ιδρύματος Τσουγκ Ουν Τσαν. Την Τρίτη, ειδική επιστημονική επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τα δύο άρθρα που είχε δημοσιεύσει η ομάδα του 53χρονου καθηγητή. Στο πρώτο άρθρο, το 2004, η ομάδα υποστήριζε ότι δημιούργησε το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο για ερευνητικούς σκοπούς ενώ στο δεύτερο, το 2005, ανέφερε ότι παρήγαγε εμβρυονικά βλαστοκύτταρα για εξατομικευμένη χρήση.