Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ύπαρξη στοιχείων ότι οι ΗΠΑ "μετέθεσαν" βασανιστήρια σε άλλες χώρες και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην το γνώριζαν κατέθεσε στην παρουσίαση της προσωρινής έκθεσής του προς το Συμβούλιο της Ευρώπης ο Ελβετός βουλευτής Ντικ Μάρτι.

"Σχεδόν βέβαιο" είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνώριζαν για τη μεταφορά υπόπτων με πτήσεις της CIA από και προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, η οποία παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Υπάρχουν, μάλιστα, αρκετά στοιχεία για βασανιστήρια ατόμων που απήχθησαν από Αμερικανούς πράκτορες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί αδιάσειστες αποδείξεις ότι η CIA διέθετε μυστικές φυλακές στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά ο Μάρτι δείχνει να πιστεύει πως οι φυλακές αυτές πράγματι υπήρχαν, καθώς και ότι για την ύπαρξή τους πιθανώς ήταν ενήμερες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή τουλάχιστον οι μυστικές υπηρεσίες τους.

"Έχει αποδειχτεί -και στην πραγματικότητα ουδέποτε διαψεύστηκε- ότι άτομα απήχθησαν, τους αφαιρέθηκε η ελευθερία και μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, για να παραδοθούν σε χώρες όπου υπέστησαν βασανιστήρια", αναφέρει στην προκαταρκτική έκθεσή του προς το Συμβούλιο και υπολογίζει σε περισσότερους από 100 αυτούς που η CIA παρανόμως συνέλαβε στη γηραιά ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και οι δραστηριότητές της "αποτελούν πρόκληση των αρχών Δικαίου κάθε δημοκρατικά οργανωμένης πολιτείας", όπως είπε.

Όσον αφορά τις φυλακές, ανέφερε ονομαστικά την Πολωνία και τη Ρουμανία ως πιθανή έδρα τους και επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, καθώς μπορεί να μην έχει προς το παρόν αποδείξεις, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, από αξιόπιστες πηγές, για την υπόθεση. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως ήδη έχει λάβει στοιχεία από το Eurocontrol και το δορυφορικό κέντρο της Ε.Ε. για μυστικές φυλακές στη Ρουμανία. "Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε στο τέλος της έρευνας, αλλά είμαι αισιόδοξος", κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών οι ρουμανικές και οι βουλγαρικές αρχές διέψευσαν την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης στις χώρες τους, απορρίπτοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η ελβετική εφημερίδα "Sonntagsblick", επικαλούμενη έκθεση των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών, ότι η CIΑ είχε στήσει "κέντρα ανάκρισης τρομοκρατών" στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και την Ουκρανία.

Σε απάντηση στις καταγγελίες αυτές, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα της Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι αξίωσε χθες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, απευθυνόμενος κυρίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, να συνεργαστούν πλήρως στην έρευνα του Μάρτι, ώστε "η σημαντική φάση της εξακρίβωσης των γεγονότων, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, να μπορέσει να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

ΓΚΟΥΝΤΑΝΑΜΟ

Λίστα ονομάτων

Υποχρεωμένο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των κρατουμένων στη βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα μέχρι το τέλος του μήνα είναι πλέον το Πεντάγωνο και, μάλιστα, κατόπιν δικαστικής απόφασης. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζεντ Ράκοφ δικαίωσε έτσι οριστικά και αμετάκλητα το πρακτορείο "Associated Press", που είχε μηνύσει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2005, ζητώντας τα ονόματα των κρατουμένων και τα πρακτικά των στρατιωτικών ακροάσεων που διεξήχθησαν, για να καθοριστεί αν είχαν ορθώς χαρακτηριστεί "μαχητές του εχθρού".