Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στις θέσεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν. Βρετανία και ΗΠΑ κυρίως εμμένουν για παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ Μόσχα και Πεκίνο υποστηρίζουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Με τη Βρετανία να τηρεί σκληρή γραμμή έναντι της τελευταίας πρότασης της Τεχεράνης για συνέχεια των συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, διαγράφεται μία απόκλιση των θέσεων των μεγάλων δυνάμεων σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράν. Η Μόσχα καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία εναλλακτική πρόταση, για εμπλουτισμό ουρανίου σε ρωσικό έδαφος και η Κίνα από την πλευρά της τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη, μαζί με τη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χθες επίσης το Ιράν φέρεται να απέστειλε στην ευρωπαϊκή τρόικα -Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία- επιστολή με την οποία εκφράζει το αίτημα να επιστρέψουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζει την επιθυμία του Ιράν να «απομακρύνει τις υπάρχουσες αμφιβολίες όσον αφορά το ειρηνικής φύσης πυρηνικό του πρόγραμμα μέσω συνομιλιών και διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, χθες η βρετανική πλευρά απέρριψε και τις δύο προτεινόμενες από Μόσχα και Τεχεράνη λύσεις. Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, το αίτημα της Τεχεράνης είναι άνευ ουσίας και πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες της Ε.Ε. ματαίωσαν συνάντηση που προβλεπόταν να έχουν την Τετάρτη με Ιρανούς αξιωματούχους και κατέληξαν σε μια επείγουσα συνεδρίαση της ΙΑΕΑ τον ερχόμενο μήνα σχετικά με το θέμα του Ιράν.

Αν και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι «το ιδανικό αποτέλεσμα για μας είναι μια διπλωματική λύση», για να επιτευχθεί αυτό η Τεχεράνη «πρέπει να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αυτό είναι το τεστ».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα, όπου «το Ιράν θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Στο θέμα του Ιράν αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών: «Το Πεκίνο εκτιμά ότι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα παραμένει ανοικτός με στόχο την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης» σημείωσε.

Από την πλευρά του το Ιράν απειλεί να διακόψει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) εάν παραπεμφθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει σε καμία περίπτωση και σε κανένα στάδιο κάποιος που έχει τέτοιες κακές προθέσεις εναντίον μας να μπορέσει να αποκτήσει ένα καταστροφικό όπλο που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξή μας», τόνισε ο Ολμέρτ, αναφερόμενος στο Ιράν.

Επεισόδιο στην Ιρανοϊρακινή μεθόριο

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης ζήτησε από την Τεχεράνη να απελευθερώσει τους εννέα άνδρες της ιρακινής ακτοφυλακής που συνελήφθησαν το Σάββατο, έπειτα από επεισόδιο με πλοίο ύποπτο για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπαρί έθεσε το θέμα σε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ιρανό πρεσβευτή, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η ιρανική πρεσβεία και αξιωματούχοι στην Τεχεράνη αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.