Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

«Ειλικρινείς συνομιλίες» εφ' όλης της ύλης είχαν χθες στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άγκελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Μόσχα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την μετάβασή της στην Ουάσιγκτον. Όπως είπε η Γερμανίδα ηγέτις, κατά τις χθεσινές συνομιλίες εξετάσθηκαν θέματα όπως τα πυρηνικά του Ιράν, η δημοκρατία στη Ρωσία και η κατάσταση στην Τσετσενία.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε αναπτύξει στενές φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο και απέφευγε να θίγει δυσάρεστα γι' αυτόν θέματα, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι στις «ειλικρινείς συνομιλίες» που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εξετάστηκαν και θέματα επί των οποίων δεν έχουμε ταυτόσημες απόψεις, όπως αυτά της Τσετσενίας και του Βορείου Καυκάσου». Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε την αντίθεσή της στην πολιτική στρατιωτικής πυγμής που εξακολουθεί το Κρεμλίνο έναντι των Τσετσένων αυτονομιστών. Τόνισε, όμως, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου.

Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε πως είναι εμφανής η πρόοδος της Ρωσίας στον τομέα της δημοκρατίας, σημειώνοντας με νόημα πως «δεν πάνε όλα καλά με τα δικαιώματα του ανθρώπου σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης».

Διάχυτη είναι η αίσθηση πως το κλίμα, αν και θερμό, δεν είχε τη διαχυτικότητα που είχαν οι συναντήσεις Πούτιν - Σρέντερ. Ο Ρώσος πρόεδρος αποκαλούσε τον πρώην καγκελάριο «φίλο» του και του μιλούσε δημοσίως στον ενικό. Αντίθετα, αποκαλούσε την Άγκελα Μέρκελ «συνάδελφό» του και της μιλούσε στον πληθυντικό.

Διαφορές περί δημοκρατίας

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον αμφιλεγόμενο νέο ρωσικό νόμο που φιλοδοξεί να θέσει υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δρουν στη Ρωσία, ένα νόμο που επικρίνουν ως ανελεύθερο δυτικές χώρες και οργανώσεις. Το σχετικό κείμενο έχει ήδη επικυρωθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο και για να τεθεί σε ισχύ υπολείπεται μόνο η υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα παρακολουθούμε αν οι ΜΚΟ μπορούν να εργάζονται όταν τεθεί ο νόμος σε ισχύ», προειδοποίησε η Μέρκελ, ενώ ο Πούτιν παρατήρησε πως «ένας από τους κύριους στόχους του νόμου είναι να αποτρέψει την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΚΟ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέρος των οργανώσεων αυτών ίσως σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Σύνεση για το Ιράν

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν με κοινές απόψεις στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, γεγονός που αποκαλύπτει μια σταδιακή μετατόπιση της θέσης της Μόσχας προς τις ευρωπαϊκές απόψεις.

«Το πρόβλημα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απαιτεί σύνεση και δεν πρόκειται να διευθετηθεί με βεβιασμένα μέτρα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας όμως πως η θέση της χώρας του στο ζήτημα αυτό είναι «πολύ κοντά» στη θέση των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως το Ιράν «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τη ρωσική πρόταση για εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντίθετα, η Άγκελα Μέρκελ εμφανίσθηκε περισσότερο επιθετική προς την Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι «έχει ξεπεράσει τα όρια».