Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέες προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη απηύθυναν χθες Δυτικοί αξιωματούχοι, θεωρώντας μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ενόψει πιθανών κυρώσεων, το Ιράν άρχισε να αποσύρει από το εξωτερικό τα κεφάλαιά του.

Κατά τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, "το Ιράν είναι μια απειλή για την ειρήνη τόσο στην περιοχή του όσο και παγκοσμίως" και "έχει υπερβεί τα όρια του διεθνούς δικαίου". Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι αρνήθηκε να συγκρίνει το Ιράν με το Ιράκ με κριτήριο το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στο πρώτο.

Επίσης, ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ανρί Μπεντεζά προειδοποίησε ότι το Ιράν συνιστά "μεγάλη απειλή για εμάς σήμερα", καθώς "οι προθέσεις του είναι άκρως απειλητικές". Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε το Ιράν να μη συνεχίσει τις πυρηνικές έρευνές του και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Δύση.

Η Τεχεράνη προβαίνει στο μεταξύ σε μεταφορά των καταθέσεών της από το εξωτερικό, όπως επιβεβαίωσε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, καθώς επικρέμεται η πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Ως γνωστόν το Ιράν έχει πικρές αναμνήσεις από το πάγωμα των καταθέσεών του στις ΗΠΑ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Συρία και Ισραήλ

Αντιδράσεις προκαλεί η διαβεβαίωση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προς τους ηγέτες δέκα ριζοσπαστικών παλαιστινιακών κινημάτων, μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί των οργανώσεων Ισλαμική Τζιχάντ (ιερός πόλεμος) Αμπντάλα Ραμαντάν Σαλάχ και Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την επομένη επίθεσης στο Τελ Αβίβ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ. Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης πως "υποστηρίζει με σθένος τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού".

Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι σχεδιάζουν την πραγματοποίηση βομβιστικών ενεργειών εναντίον του, σύμφωνα με τον σύμβουλο του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού.

ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι σιίτες πρώτοι, αλλά..

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 15 Δεκεμβρίου στο Ιράκ ανακοινώθηκαν χθες στη Βαγδάτη. Η σιιτική Ιρακινή Συμμαχία θα έχει128 έδρες, δέκα λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στην αποτελούμενη από 275 έδρες βουλή.

Ο Κουρδικός Συνασπισμός εξασφαλίζει 53 έδρες, ενώ το ψηφοδέλτιο του πρώην πρωθυπουργού, κοσμικού σιίτη, Ιγιάντ Αλάουι 25. Οι δύο κυριότεροι σχηματισμοί Αράβων σουνιτών το Μέτωπο Συνεννόησης (κοσμικοί) κατέλαβε 44 και το Μέτωπο Εθνικού Διαλόγου (ισλαμικών δυνάμεων) 11 έδρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται στους σχηματισμούς Κουρδική Ισλαμική Ένωση 5, Συνασπισμός Συμφιλίωσης και Απελευθέρωσης (σουνίτες) 3 έδρες, το Κίνημα Ρισαλιγιούν (σιιτικό, του κινήματος του Σαντρ) 1 έδρα, το Πατριωτικό Κόμμα Ραφινταΐν (χριστιανικό) 1 έδρα), το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο 1, το Μιτάλ αλ Αλούσι (σουνιτικό) 1 έδρα και κίνημα Γιαζίντι 1.