Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφορετικές συνθήκες εργασίας, για άλλους καλές και για άλλους δύσκολες, συνάντησαν οι Ισπανοί και οι Βέλγοι μετά τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους, καθώς με την έλευση του νέου έτους τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας στην Ισπανία και το Βέλγιο. Η απαγόρευση ισχύει σε γραφεία, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε πως η απαγόρευση του καπνίσματος κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα, όπου τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το τσιγάρο.

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 30% των Ισπανών καπνίζει, ωστόσο δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης και δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο έδειξε πως το 70% του πληθυσμού στηρίζει την απαγόρευση.

Η απαγόρευση που επιβλήθηκε πρόσφατα στη διαφήμιση προϊόντων καπνού στην τηλεόραση αναμένεται να επεκταθεί και στους πίνακες ανάρτησης διαφημίσεων, ενώ ανεβαίνει στα 18, από τα 16 που ήταν μέχρι τώρα, το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το κάπνισμα κατά 5% μέσα σε δύο χρόνια. Ο νόμος ψηφίστηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου 2005, με 297 ψήφους υπέρ, από συνολικά 350 βουλευτές.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν καταναλώτρια καπνού στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα, και μέχρι τώρα το κάπνισμα επιτρεπόταν παντού στη χώρα, ακόμη και στα ασανσέρ. Τα μπαρ και τα εστιατόρια που καταλαμβάνουν περισσότερα από 100 τετραγωνικά μέτρα έχουν οκτώ μήνες, για να κατασκευάσουν ξεχωριστό χώρο για καπνιστές, ενώ τα μικρότερα μπαρ θα μπορούν να επιλέξουν αν θα απαγορεύουν ή θα επιτρέπουν το κάπνισμα σε ολόκληρο το χώρο τους, κάτι που κάνει το νόμο πολύ πιο επιεική από ό,τι παρόμοιες νομοθεσίες στην Ιρλανδία ή την Ιταλία.

Το 20% των θανάτων

Ανάλογα μέτρα με την Ισπανία έχει υιοθετήσει από την Πρωτοχρονιά και το Βέλγιο, όπου πλέον απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα απαγορευτεί και σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων. Ανακοινώνοντας την υπογραφή των σχετικών βασιλικών διαταγμάτων, ο Βέλγος υπουργός Υγείας Ρουντί Ντεμότ τόνισε ότι το κάπνισμα στους χώρους εργασίας ευθύνεται για το 20% των θανάτων που συνδέονται με το παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όποιος εργοδότης δεν προνοεί για την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος κινδυνεύει με πρόστιμα, ακόμη και με φυλάκιση. Μόνη λύση για τους καπνιστές είναι η θεσμοθέτηση ειδικού χώρου, ως καπνιστηρίου, κάτι που ο νόμος αναφέρει, χωρίς όμως να το επιβάλλει στον εργοδότη.