Οδηγός 

ΑΕΙ και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας 

Μεταπτυχιακές σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια 

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Διαθέσιμη Ιστοσελίδα: http://www.philology.uoc.gr/postgraduate/default.htm#exams

Από την ιστοσελίδα μπορεί κανείς να ανακτήσει ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής και να πληροφορηθεί για την ύλη και την προτεινόμενη βιβλιογραφία κάθε τομέα καθώς και για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων.

Στο Tμήμα Φιλολογίας λειτουργεί από το 1993/4 πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις ειδικότητες της κλασικής, βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, της γλωσσολογίας και του θεάτρου-κινηματογράφου. Η ειδικότητα που παρουσιάζει σχετικούς με τη διδασκαλία της νέας ελληνικής τίτλους είναι αυτή της Γλωσσολογίας.

Αντικείμενο - Σκοπός:

Αντικείμενο και σκοπός του προγράμματος είναι η προαγωγή της επιστήμης στις ειδικότητες της ελληνικής φιλολογίας, της γλωσσολογίας και του θεάτρου-κινηματογράφου και η δημιουργία νέων επιστημόνων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα συναφή Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστημιακά Τμήματα, ορισμένα από τα οποία συναντούν σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση εξειδικευμένου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Το πρόγραμμα εξειδικεύεται στους παρακάτω τομείς:

* Κλασική Φιλολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μεταξύ αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας στην επίδραση της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας επί της βυζαντινής και νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας
* Βυζαντινή Φιλολογία, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές οι οποίες δεν καλλιεργούνται συστηματικά στην Ελλάδα, όπως είναι λ.χ. η αγιολογική και υμνογραφική φιλολογία
* Νεοελληνική Φιλολογία
* Γλωσσολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία περιγραφής γλωσσών και στη γραμματική και τη διδακτική της νέας ελληνικής
* Θέατρο και Κινηματογράφος

Για τον Τομέα Γλωσσολογίας γίνονται δεκτοί:

πτυχιούχοι Φιλολογίας των ελληνικών ΑΕΙ ή ξένων ΑΕΙ, εφόσον έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχα προπτυχιακά προγράμματα μαθημάτων με εκείνα που ισχύουν στα Τμήματα Φιλολογίας των ελληνικών ΑΕΙ, ή αν δεν έχουν παρόμοιο πτυχίο Φιλολογίας ή έχουν πτυχίο άλλης γενικής κατεύθυνσης, εφόσον έχουν παρακολουθήσει περισσότερα μαθήματα γενικής γλωσσολογίας, γραμματικής της νέας ελληνικής ή διδακτικής γλωσσών από όσα προσφέρονται υπό κανονικές συνθήκες στα προπτυχιακά προγράμματα των Τμημάτων Φιλολογίας των ελληνικών ΑΕΙ.

Αριθμός Εισακτέων:

Ο αριθμός εισακτέων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Τομέα Γλωσσολογίας ορίζεται κατά ανώτατο όριο 5 (συνολικά, για όλους τους τομείς, ο αριθμός αυτός φτάνει τους 49).

Κριτήρια επιλογής:

  • Η επιλογή γίνεται με γραπτές και προφορικές εξετάσεις, στις οποίες δικαιούνται να πάρουν μέρος υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει στο πτυχίο τους γενική βαθμολογία "λίαν καλώς" ή "άριστα".
  • Στον τελικό βαθμό συνεκτιμώνται τα ακόλουθα: γραπτή εξέταση μαθημάτων ειδίκευσης 40%, βαθμός πτυχίου 20%, βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και αριθμός των προπτυχιακών αυτών μαθημάτων 20%, προφορική εξέταση και συνέντευξη 20%.
  • Είναι απαραίτητη η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας

Σημαντικές ημερομηνίες:

Ημερομηνία λήξης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις είναι η 31η Ιουλίου εκάστου έτους.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα της ειδίκευσης που επιθυμούν να αποκτήσουν, σε ύλη που ανακοινώνεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες νωρίτερα, καθώς και στην ξένη γλώσσα που έχουν δηλώσει ότι κατέχουν. Κατά τον ίδιο χρόνο και ύστερα από σχετικές εισηγήσεις των Τομέων, το Τμήμα ανακοινώνει στον ημερήσιο τύπο τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται για κάθε ειδικότητα.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

  • Αίτηση συμμετοχής
  • Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου
  • Αναλυτική βαθμολογία της Σχολής από την οποία απεφοίτησε
  • Πτυχίο ξένης γλώσσας (σε περίπτωση που δεν υπάρχει πτυχίο, ο διαγωνιζόμενος εξετάζεται στην γλώσσα που επιθυμεί να εξεταστεί)

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

  1. Φιλιππάκη-Warburton, Eι. 1992. Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία. Εκδ. Νεφέλη, Αθήνα.
  2. Μπαμπινιώτης, Γ. 1980. Θεωρητική Γλωσσολογία. Αθήνα.
  3. Mackridge, P. 1987. Η Νεοελληνική Γλώσσα. Περιγραφική ανάλυση της νεοελληνικής κοινής. Μετάφραση Κ. Πετρόπουλος, Έκδ. Πατάκη, Αθήνα.
  4. Πετρούνιας, Ευ. 1984. Νεοελληνική Γραμματική και Συγκριτική ("Αντιπαραθετική") Ανάλυση. Τόμ. Α', Έκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη, σελίδες: 96-236.
  5. Saeed, J.I. 1997. Semantics. Έκδ. Blackwell.
  6. Ellis, Rod 1994. The study of Second Language Acquisition. Oxford University Press (κεφ. 1 The description of learner of language 41-191. και κεφ. 4 Explaining second language acquisition 293-415.
  7. Haegeman, L. 1991. Introduction to Government and Binding Theory, Blackwell.

Κατάλογος διδασκόμενων μαθημάτων για τον Τομέα Γλωσσολογίας:

Α εξάμηνο

  • Αριστοτέλους Περί Ποιητικής
  • Φωνολογία
  • Ασκήσεις και έρευνα στο χώρο ειδίκευσης με ευθύνη του επόπτη

Β εξάμηνο

  • Ο Αριστοτέλης στη θεωρία του ευρωπαϊκού θεάτρου
  • Σύνταξη
  • Ασκήσεις και έρευνα στο χώρο ειδίκευσης με ευθύνη του επόπτη

Γ εξάμηνο

  • Οι γλωσσολογικές βάσεις της νεότερης ποιητικής
  • Γραμματική και διδακτική της νέας ελληνικής
  • Διπλωματική εργασία, Α' στάδιο

Δ εξάμηνο

  • Σύγχρονες προσεγγίσεις της ποιητικής
  • Σημασιολογία - πραγματολογία
  • Διπλωματική εργασία, Β' στάδιο

Από τα προσφερόμενα μαθήματα του τομέα την καταγραφή αυτή ενδιαφέρει το μάθημα του Γ εξαμήνου «Γραμματική και Διδακτικής της νέας ελληνικής».

ΤμήμαΤίτλος μεταπτυχιακού μαθήματοςΔιδάσκων
Τμήμα ΦιλολογίαςΓραμματική και Διδακτική της νέας ελληνικήςΓ. Κατσιμαλή
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπ 2010, 11:22