ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 

Duke University 

North Carolina, USA 

Το Παν/μιο του Duke (Duke University, Durham, North Carolina, 27708, USA), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η ιστοσελίδα του, διαθέτει τμήμα κλασικών σπουδών, το οποίο εκδίδει online τη σειρά Greek, Roman and Byzantine Studies, με υπεύθυνο τον Kent J. Rigsby, Sr. Editor.

Για τα περιεχόμενα της σειράς (τρέχων τόμος, προσεχείς δημοσιεύσεις, άρθρα παλαιότερων τόμων online, ευρετήρια, καθώς και μονογραφίες των σειρών Greek, Roman and Byzantine Monographs και Greek, Roman and Byzantine Aids) βλ. http://www.duke.edu/web/classics/grbs/.

Το Αρχείο Παπύρων του Παν/μίου του Duke (The Duke Papyrus Archive)

URL: http://scriptorium.lib.duke.edu/papyrus

Στις βοηθητικές επιστήμες της Βυζαντινολογίας συγκαταλέγεται και η Παπυρολογία. ΄Ενα από τα πιο χρήσιμα sites για το μελετητή των παπύρων είναι και το παρόν.

Η συλλογή παπύρων του παν/μίου του Duke

Η συλλογή παπύρων του παν/μίου του Duke αποτελεί τμήμα της «Βιβλιοθήκης σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων και ειδικών συλλογών» του Παν/μίου (Rare Book, Manuscript, and Special Collections Library Duke University: http://library.duke.edu/specialcollections/) και ανήκει στις συλλογές που έχουν ψηφιοποιηθεί.

Το πρόγραμμα συντήρησης, μεταγραφής, καταλογογράφησης και φωτογράφησης των παπύρων υποστηρίχθηκε από το National Endowment for the Humanities, και είναι τμήμα του Advanced Papyrological Information System (APIS) Project.

Τμήμα της ίδιας βιβλιοθήκης αποτελεί και η συλλογή ελληνικών χειρογράφων (The Kenneth Willis Clark Collection of Greek Manuscripts), η οποία αποτελείται από 98 χειρόγραφα (9.-17. αι.). Κατάλογος της τελευταίας με σύντομη περιγραφή διατίθεται επίσης στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://scriptorium.lib.duke.edu/codex/.

Παρατηρήσεις

Το site του Αρχείου Παπύρων του Παν/μίου του Duke (The Duke Papyrus Archive) παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση στο κείμενο και την εικόνα 1400 παπύρων από τη συλλογή παπύρων του Duke. Η εισαγωγή της ιστοσελίδας περιέχει πλούσιο υλικό γενικότερα για τους παπύρους και την παπυρολογία (ιστορία της παπυρολογίας, βιβλιογραφία) και ειδικότερα για τους παπύρους του αρχείου (απόκτηση, φωτογράφηση, ψηφιοποίηση της εικόνας, πέρασμα στο διαδίκτυο κλπ.). Για να βρει κανείς τους παπύρους που τον ενδιαφέρουν, μπορεί να ψάξει χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά (βοηθητικά δίνονται κατάλογοι (links) τίτλων των Παπύρων του Duke, τοπωνυμίων, συγγραφέων, κλπ.) ή να διατρέξει καταλόγους (links) με βάση τη γλώσσα, το είδος του κειμένου, το συντάκτη, θρησκευτικά και άλλα πολιτιστικά στοιχεία. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει πολλά επιλεγμένα links σχετικά με την παπυρολογία και μεταξύ αυτών τις διευθύνσεις άλλων μεγάλων συλλογών παπύρων στο Internet. Τελευταία ενημέρωση: Νοέμβριος 2002, αν και οι επιμέρους κατάλογοι που παρατίθενται έχουν ενημερωθεί άλλοι παλιότερα κι άλλοι πιο πρόσφατα.

Παρουσίαση: Π. Μαυρομματίδου
Επικαιροποίηση: B. Αδάμπα

Λέξεις κλειδιά

παπυρολογία, κατάλογος links, σπάνια βιβλία, πάπυροι on line, χειρόγραφα, βιβλιογραφία, ψηφιοποιημένο περιοδικό on line.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλ 2010, 16:44