Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 

Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Ινστιτούτο Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας 

(Universität Wien, Institut für Byzantinistik und Neogräzistik) 

Στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης οι Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές φιλοξενούνται στο ίδιο τμήμα και έχουν κοινή ιστοσελίδα.

Περιεχόμενα της ιστοσελίδας

Μεταξύ των επιλογών που βρίσκονται στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας υπάρχουν και links που αφορούν:

  • Την Ιστορία του Ινστιτούτου και Αρχείο Συνεδρίων, Ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων που έγιναν στο παρελθόν (με πρόγραμμα και περιλήψεις ανακοινώσεων), καθώς και των διαλέξεων της Oesterreichische Byzantinische Gesellschaft.
  • Ανακοινώσεις-Εκδηλώσεις.
  • Τα ονόματα των συνεργατών του Ινστιτούτου, τις ώρες επικοινωνίας
    του καθενός με τους φοιτητές, με link στην εργογραφία ή το βιογραφικό
    τους.
Πρόεδρος του Ινστιτούτου είναι ο Prof. Dr. Johannes Koder
και αντιπρόεδρος η Prof. Dr. Maria Stassinopoulou.
  • Τα ερευνητικά προγράμματα τα οποία εκπονούνται στο Ινστιτούτο με link σε
    μια σύντομη περιγραφή για το καθένα.
Το πρόγραμμα Byzantinische Epistolographie του Dr. M. Gruenbart παρέχει βάση δεδομένων με βιβλιογραφία σχετική με τη βυζαντινή επιστολογραφία: http://www.byzneo.univie.ac.at/forschung/byzantnische-epistologr....
  • Το πρόγραμμα των μαθημάτων που προσφέρονται το τρέχον εξάμηνο αναλυτικά (αλλά και τα προγράμματα περασμένων εξαμήνων), συνοδευμένα από σχολιασμό.
Τα μαθήματα απευθύνονται με διαβάθμιση δυσκολίας στους φοιτητές όλων των επιπέδων, από τους αρχαρίους μέχρι αυτούς που συγγράφουν διπλωματική εργασία ή διατριβή.
Δίνονται πληροφορίες για το περιεχόμενο των μαθημάτων, τους διδάσκοντες, τις προϋποθέσεις παρακολούθησης και τις απαιτήσεις συμμετοχής από τους φοιτητές, τις εργασίες που απαιτούνται και το είδος των εξετάσεων.
Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποια από τα μαθήματα που προσφέρονται (πολλά από αυτά διατμηματικά): Η Βυζαντινολογία τον 20. αι., Βυζαντινή Φιλολογία και Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης, Βυζαντινή Παλαιογραφία και Διπλωματική, Κωδικολογία, Βυζαντινή Σιγιλογραφία, Ιστορία της Αρμενίας.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους καινούργιους φοιτητές, με πολύ πρακτικές οδηγίες και λεπτομέρειες σχετικά με τις υποχρεώσεις τους γενικά και για κάθε συγκεκριμένο μάθημα ειδικότερα.
  • Το περιοδικό Jahrbuch der Oestereichischen Byzantinistik και τα περιεχόμενα του τελευταίου τόμου του.
  • Κατάλογο με links που είναι χρήσιμα στους Βυζαντινολόγους (αρκετά από αυτά δεν είναι ενεργά).

Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου

URL: http://bibliothek.univie.ac.at/fb-byzantinistik
Το site της Bιβλιοθήκης του Ινστιτούτου βρισκεται μεταξύ των επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας.
  • Διαθέτει online κατάλογο για τα βιβλία που αποκτήθηκαν από το 1996 κ.ε., πρόσβαση στον online κατάλογο της Παν/κής Bιβλιοθήκης για τα αποκτήματα από το 1989 κ.ε. και δυνατότητα αναζήτησης στον κεντρικό κατάλογο του Ινστιτούτου για τα έτη 1972-1991.
  • Επίσης προσφέρει ηλεκτρονικές πηγές, ηλεκτρονικά περιοδικά και συνδέσμους. Στους συνδέσμους περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι:
http://www.univie.ac.at/amicitia, Medieval Friendship Networks, πρόγραμμα της Βρετανικής Ακαδημίας στο οποίο συνεργάζεται και το Παν/μιο της Βιέννης. Πρόκειται για βιβλιογραφική βάση δεδομένων με αντικείμενο τη φιλία στο Μεσαίωνα.
http://www.univie.ac.at/byzantine, Bibliography on Byzantine Material Culture and Daily Life. Βάση δεδομένων που συγκεντρώνει βιβλιογραφία σχετική με τα αντικείμενα και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο.
  • Ακόμη περιέχει κατάλογο των διπλωματικών και διδακτορικών εργασιών που εκπονήθηκαν στο Ινστιτούτο
  • και καταλόγους των νέων αποκτημάτων της Βιβλιοθήκης,των εφημερίδων και των περιοδικών.

Österreichische Byzantinische Gesellschaft (Αυστριακή Βυζαντινολογική Εταιρεία)

URL: http://www.byzneo.univie.ac.at/oesterreichische-byzantinische-ge...
Πληροφορίες για την Αυστριακή Βυζαντινολογική Εταιρεία (Österreichische Byzantinische Gesellschaft), τις δραστηριότητές της και τις εκδηλώσεις της, καθώς και το ετήσιο δελτίο Mitteilungen aus der Österreichischen Byzantinistik und Neogräzistik, βρίσκουμε σε link στο δεξί τμήμα της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου.

Παρατηρήσεις

Η ιστοσελίδα είναι λεπτομερειακή, αναλυτική, κατατοπιστική και πρόσφατα ενημερωμένη. Η απλή διάρθρωσή της διευκολύνει πολύ τον επισκέπτη. Παράλληλα διαθέτει και χάρτη πλοήγησης. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι κυρίως η γερμανική. Στο Site της Βιβλιοθήκης ορισμένες πληροφορίες δίνονται και στην αγγλική.

Παρουσίαση: Π. Μαυρομματίδου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις κλειδιά

Βυζαντινή Φιλολογία, Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινή Παλαιογραφία, Βυζαντινή Διπλωματική, Βυζαντινή Σιγιλογραφία, Ιστορία της Αρμενίας, βιβλιογραφία βυζαντινής επιστολογραφίας, βιβλιοθήκες, κατάλογοι links, εκδόσεις πανεπιστημιακές, επικαιρότητα, βασική έρευνα, κατάλογος εφημερίδων, κατάλογος περιοδικών, κατάλογος νέων αποκτημάτων, κατάλογος διπλωματικών εργασιών, κατάλογος διδακτορικών εργασιών.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλ 2010, 13:00