Κατάλογος Συνδέσμων, Ερευνητικά Ιδρύματα 

H ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ΄Ερευνας και Ιστορίας των Κειμένων 

(Institut de Recherche et d'Histoire des Textes, IRHT) 

Το ινστιτούτο

To Ινστιτούτο έρευνας και ιστορίας των κειμένων ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS-Centre National de la Recherche Scientifique).
Αντικείμενο της έρευνάς του είναι το μεσαιωνικό χειρόγραφο, η μελέτη και η παράδοση των κειμένων στο μεσαίωνα στη λατινική, ελληνική, εβραϊκή, αραβική και αρχαία γαλλική γλώσσα.
Δημοσιεύει, επιδιορθώνει και καταλογογραφεί τα χειρόγραφα που παραδίδουν κείμενα γραμμένα στις γλώσσες που μιλιούνται γύρω από τη Μεσόγειο. Επικεντρώνεται στη φιλολογία, την παλαιογραφία και την κωδικολογία.

Η ιστοσελίδα του IRHT

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει παρουσίαση του Ιδρύματος (σκοποί, συνεργαζόμενα Ιδρύματα, τομείς έρευνας, υπηρεσίες προς το κοινό), ενημέρωση σχετικά με προσεχείς εκδηλώσεις, συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις, παρουσίαση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος (θεματικοί κύκλοι, αναλυτικά προγράμματα, βοηθητικά εγχειρίδια), μεταξύ των οποίων κι ένα σεμινάριο στο διαδίκτυο σχετικά με την ψηφιοποίηση της εικόνας, παρουσίαση των εκδόσεων του Ιδρύματος, ξεχωριστά των καινούργιων και των προσεχών (κατάλογοι εκδόσεων, περιοδικά), πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες για το κοινό (βιβλιοθήκη, κατάλογος βιβλιοθήκης, άλλες βάσεις δεδομένων).

Σχεδιάγραμμα της ιστοσελίδας υπάρχει στη διεύθυνση (http://www.irht.cnrs.fr/orientation/plan.htm) για τη διευκόλυνση της πλοήγησης.

Οι βυζαντινές σπουδές στο IRHT

Τα τμήματα της ιστοσελίδας που ενδιαφέρουν περισσότερο τους βυζαντινολόγους είναι τα ακόλουθα:

Η διεύθυνση για το ελληνικό τμήμα του IRHT

http://www.irht.cnrs.fr/recherche/grecque.htm

όπου δίνονται πληροφορίες για το ελληνικό τμήμα (section grecque, διευθυντής Paul Gehin) του IRHT, τις δραστηριότητες καταλογογράφησης, την έκδοση αρχαίων, πατερικών και αγιολογικών κειμένων, τη συμβολή του στην περιγραφή των χειρογράφων, τις υπηρεσίες του προς τους ερευνητές (8000 μικροφίλμς ελληνικών χειρογράφων, εξειδικευμένη βιβλιογραφία, πλήρης συλλογή καταλόγων, πληροφορίες για μη καταλογογραφημένα χειρόγραφα και μη εκδεδομένα κείμενα, κλπ).

Η διεύθυνση για το τμήμα των εικονογραφημένων χειρογράφων

http://www.irht.cnrs.fr/recherche/icono.htm

όπου δίνονται πληροφορίες για το τμήμα των εικονογραφημένων χειρογράφων του IRHT και βάσεις δεδομένων σχετικά με τα εικονογραφημένα χειρόγραφα των βιβλιοθηκών της Γαλλίας (http://www.irht.cnrs.fr/ressources/basesenligne.htm).

Η διεύθυνση για το τμήμα έρευνας των βυζαντινών αφηγηματικών κειμένων

http://www.irht.cnrs.fr/recherche/byzantine.htm

όπου δίνονται πληροφορίες για το τμήμα έρευνας, καταλογογράφησης και έκδοσης αφηγηματικών κειμένων (ανάμεσα σ' αυτά και θεολογικών και αγιολογικών) της βυζαντινής περιόδου.

Οι βάσεις δεδομένων MEDIUM και Pinakes

http://www.irht.cnrs.fr/ressources/medium_frame.htm

είναι η διεύθυνση της βάσης δεδομένων MEDIUM, όπου περιλαμβάνονται όλα τα χειρόγραφα των οποίων το IRHT κατέχει μικροταινίες.
http://pinakes.irht.cnrs.fr
είναι η διεύθυνση της βάσης δεδομένων Pinakes, που περιλαμβάνει σε μικροταινίες όλη την παράδοση των ελληνικών κειμένων πριν από το 16. αι., δηλ. τη χειρόγραφη παράδοση 13000 έργων (συνολικά 40000 χειρόγραφα από 1300 βιβλιοθήκες παγκοσμίως).

Η βιβλιοθήκη του IRHT

http://www.irht.cnrs.fr/ressources/bibl.htm

Η βιβλιοθήκη του IRHT περιλαμβάνει 100000 μονογραφίες και 370 περιοδικά. Το βάρος δίνεται στις ιστορικές εκδόσεις και τη μεσαιωνική φιλολογία, καθώς και στη βιβλιογραφία σχετικά με το μεσαιωνικό χειρόγραφο. Στον Online κατάλογο (http://bibliotheque.irht.cnrs.fr/opac/) έχει περάσει το ένα τέταρτο των εκδόσεων που διαθέτει. Η ιστοσελίδα παρέχει ακόμη σε μορφή link κατάλογο των CD ROMS που διαθέτει το Ίδρυμα (http://www.irht.cnrs.fr/ressources/cederoms_biblio.htm).

Το λογισμικό μεσαιωνικής χρονολογίας Millesimo

http://www.irht.cnrs.fr/millesimo/Millesimo.htm

Το λογισμικό αυτό βοηθά στο συσχετισμό χρονολογιών διαφόρων χρονολογικών συστημάτων, προσώπων και γεγονότων κατά το μεσαίωνα.

Παρατηρήσεις

Διεύθυνση πλούσια και με ποικίλο περιεχόμενο. Πολύ καλά σχεδιασμένη και εφοδιασμένη με μηχανή αναζήτησης. Εύκολο άνοιγμα των σελίδων, οι οποίες είναι ομοιόμορφες και προσφέρονται για εκτύπωση. Ενημέρωση σε τακτά διαστήματα.

Παρουσίαση: Π. Μαυρομματίδου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις κλειδιά

αγιολογικά κείμενα, βιβλιοθήκη, βάση δεδομένων εικονογραφημένων χειρογράφων on line, βιβλιογραφική αναζήτηση on line (OPAC), ψηφιοποίηση εικόνας (σεμινάριο on line), εκδόσεις ιδρυμάτων, έκδοση αφηγηματικών κειμένων, κατάλογος λογισμικού, κατάλογος μικροταινιών χειρογράφων online, κωδικολογία, links, λογισμικό μεσαιωνικής χρονολογίας, μικροταινίες χειρογράφων, παλαιογραφία, πατερικά κείμενα, επικαιρότητα, σεμινάρια, συνέδρια, φωτογραφίες χειρογράφων, χειρόγραφα.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλ 2010, 16:21