Βιβλιογραφία

Ιδιωματικά Λεξικά και Γλωσσάρια 

Συνοπτική Παρουσίαση, Βιβλιογραφικά Στοιχεία και Αναλυτική Παρουσίαση 

Προβολή όλων

   
Ταυτότητα Έργου
Γλώσσα:Ελληνική
Συγγραφέας:

Χυτήρης Γ.

Τίτλος:

Κερκυραϊκό Γλωσσάρι (ακατάγραφες και δίσημες λέξεις). Επίμετρο Γραμματικά Στοιχεία του Γλωσσικού Ιδιώματος της Κέρκυρας.

Τόμοι:

Ένας (1)

Χρόνος Ά Έκδοσης:

1987

Εκδοτικά Στοιχεία:

Πρώτη Έκδοση: Κέρκυρα, 1987, Εκδότης, Κερκυραϊκά Χρονικά, Σωτήρα 10, Κέρκυρα. Φωτοστοιχειoθεσία–Εκτύπωση, Εκδοτική Εστία, Σταδίου 48, Αθήνα. Δεύτερη Έκδοση (Με Συμπλήρωμα): Κέρκυρα, 1992, Εκδότης, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Αρσενίου Γ΄ Πάροδος, Κέρκυρα. Φωτοστοιχειoθεσία–Εκτύπωση, Εκδοτική Εστία, Σταδίου 48, Αθήνα. Παράρτημα (Β΄ έκδοση), Αλεξ. Ράλλης, Καββαθά 62 (Γουδί).

Μορφή Δημοσίευσης:

Έντυπη

Γενική Κατάταξη:

Νεοελληνικό Ιδιωματικό-Διαλεκτικό Λεξικό

Ειδική Κατάταξη:

Γλωσσάρι του Κερκυραϊκού Ιδιώματος.


ΚΛΙΜΑΚΑ: Μικρό.

  • Το Κερκυραϊκό Γλωσσάρι του Γεράσιμου Χυτήρη εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1987 και η Δεύτερη Έκδοση (Με Συμπλήρωμα) έγινε το 1992. Στόχος του Συγγραφέα να περιλαμβάνονται στο Γλωσσάρι αθησαύριστες ως τώρα λέξεις του ιδιώματος και από αυτές που ήδη πέρασαν στη νεοελληνική και έχουν καταγραφεί μόνο όσες παρουσιάζουν νόημα διάφορο ή πρόσθετο και λέξεις που βρίσκονται ακόμα σε χρήση έστω και περιορισμένη ή που επιχωριάζουν σε έναν ή περισσότερους γειτονικούς οικισμούς όπως και ξενικές ή με ξένη ρίζα λέξεις που έχουν όμως ενταχτεί στο κλιτικό σύστημα της νέας Ελληνικής, δίνουν παράγωγα σύμφωνα με τους νόμους της και φθογγικά προσαρμόστηκαν σ’ αυτή. Έχουν έτσι καταγραφεί 5250 λέξεις.
  • Τα παραδείγματα τεκμηρίωσης από την καθημερινή ζωή, τις παροιμίες, τα τραγούδια, τις κατάρες, τις ευχές, φράσεις χαρακτηριστικές της διαλεκτικής ιδιομορφίας του ιδιώματος κ.λ.π. καταγράφουν και αποδίδουν το γλωσσικό και πολιτιστικό φάσμα και πλούτο του Κερκυραϊκού λαού και απηχούν την ιστορία του μέσα στο χρόνο. Δεν χρησιμοποιούνται ειδικά φωνητικά για την απόδοση της ιδιωματικής κερκυραϊκής προφοράς (ούτε στα λήμματα ούτε στα παραδείγματα τεκμηρίωσης των σημασιών).
  • Απευθύνεται σε κάθε γλωσσολόγο και μελετητή αλλά και σε κάθε απλό πολίτη Κερκυραίο και μη που θέλει να μάθει για το γλωσσικό ιδίωμα της Κέρκυρας, για τον οποίο η μελέτη του Γλωσσαρίου ίσως καθίσταται κάπως δύσκολη, καθώς δεν παρατηρείται συνέπεια στον τρόπο γραφής και παρουσίασης των μερών των άρθρων. Δεν αναφέρεται ούτε καταγράφεται σχετική βιβλιογραφία και δεν υπάρχουν βραχυγραφίες των χρησιμοποιούμενων όρων.
  • Η ποιότητα της έκδοσης είναι αρκετά και καλή και καλαίσθητη και σε γενικές γραμμές ευανάγνωστη, είναι ευδιάκριτα τα όρια των άρθρων αλλά όχι και των μερών τους, ιδιαίτερα το ετυμολογικό δεν παρουσιάζει συνέπεια ως προς τη θέση του μέσα στο άρθρο και ως προς τον τρόπο δόμησης και παρουσίασής τους.