Βιβλιογραφία

Ιδιωματικά Λεξικά και Γλωσσάρια 

Συνοπτική Παρουσίαση, Βιβλιογραφικά Στοιχεία και Αναλυτική Παρουσίαση 

Προβολή όλων

       
Ταυτότητα Έργου
Γλώσσα:Ελληνική
Συγγραφέας:

Μπόγκας Ε.

Τίτλος:

Τα γλωσσικά ιδιώματα της Ηπείρου (Βορείου, Κεντρικής και Νοτίου). Α΄ Γιαννιώτικο και άλλα λεξιλόγια. Β΄ Γλωσσάρια Βορ. Ηπείρου, Θεσπρωτίας, Κόνιτσας κ.ά.

Τόμοι:

2

Εκδοτικά Στοιχεία:

τόμ. Α’: 1964, Β’: 1966, Ιωάννινα, Εκδόσεις Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

Μορφή Δημοσίευσης:

Έντυπη

Γενική Κατάταξη:

Νεοελληνικό ιδιωματικό/διαλεκτικό λεξικό

Ειδική Κατάταξη:

Λεξικό των ηπειρωτικών ιδιωμάτων

Βιβλιοκρισίες:

Οικονομίδης Δ. Αθηνά 67, 1963-4, 426-430.
Σετάτος Μ. Ελληνικά 20, 1967, 259-261.


ΚΛΙΜΑΚΑ: Μικρή-δίτομο λεξικό

  • Σημαντικό έργο που αποθησαυρίζει λεξικογραφικά ένα μεγάλο μέρος από το γλωσσικό ιδιωματικό πλούτο των ηπειρωτικών ιδιωμάτων και τον πολιτισμικό και πνευματικό πλούτο των Ηπειρωτών.
  • Ο συγγραφέας βασίστηκε κυρίως στο πλούσιο γλωσσικό υλικό που ο ίδιος είχε συλλέξει κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων με επιτόπια έρευνα και αλλά και σε παλαιότερες ανάλογες μελέτες άλλων ερευνητών που περιείχαν ηπειρωτικό ιδιωματικό υλικό.
  • Ο πρώτος τόμος εξετάζει ηπειρωτικό γλωσσικό ιδιωματικό υλικό που ανήκει στο βόρειο ιδίωμα (με την εξαίρεση λέξεων του νησιού της λίμνης των Ιωαννίνων που ανήκει στο νότιο γλωσσικό ιδίωμα) από το κεντρικό, ανατολικό και νότιο τμήμα της Ηπείρου (Γιάννενα, Ζαγόρι, Κατσανοχώρια, Δωδωνοχώρια, κλπ.) ως την περιοχή της Άρτας, ενώ ο δεύτερος γλωσσικό ιδιωματικό υλικό από τη Βόρεια Ήπειρο, τη Χιμάρα, τους Δρυμάδες, την Παλιάσα, την περιοχή της Θεσπρωτίας (νότιο ιδίωμα) καθώς και της περιοχής Βούρμπιανης κ.ά. που ανήκουν στα ημιβόρεια ιδιώματα.
  • Ως αδυναμία του λεξικού θα μπορούσε να αναφερθεί η ασυνέπεια σε ορισμένα σημεία σε σχέση με τις ετυμολογικές παρατηρήσεις του συγγραφέα και η έλλειψη ακρίβειας σε κάποιες περιπτώσεις σε σχέση με την ορολογία που χρησιμοποιείται. Ακόμη, στην περίπτωση βόρειων ιδιωμάτων, όπως το γιαννιώτικο (Α΄ τόμος), δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσει στην ανεύρεση των λημματικών λέξεων η μη αυστηρά αλφαβητική κατάταξή τους.
  • Χρήσιμοι οι Πίνακες ιδιωματικού υλικού που περιλαμβάνονται στο λεξικό.