ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Οδηγοί και πηγές 

Διαδικτυακοί τόποι αξιοποιήσιμοι για τη διδασκαλία της ΝΕ 

Ελληνόγλωσσες τοποθεσίες του διαδικτύου 

5.1 Ηλεκτρονικά Περιοδικά με περιεχόμενο επιστημονικό ή σχετικό με εκπαιδευτικά ζητήματα.

Περιεχόμενα

Περιοδικό Αρχαιολογία

http://www.arxaiologia.gr/

Στην τοποθεσία παρουσιάζονται τα περιεχόμενα των τευχών του περιοδικού (1981-2003) και παρέχονται ψηφιοποιημένα ορισμένα από τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε αυτό. Υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης στα περιεχόμενα με κριτήριο το όνομα του συγγραφέα ή μέρος του τίτλου.

Περιοδικό Διαπολιτισμός

http://www.diapolitismos.gr/

Ο Διαπολιτισμός είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, στην ελληνική γλώσσα. Από τα κείμενα που δημοσιεύει τα πιο πολλά είναι ανέκδοτα, αλλά και αυτά που είναι δημοσιευμένα είναι δυσεύρετα ή πολύ σημαντικά για τη λογοτεχνική μας ιστορία. Υπάρχουν ενότητες για: πεζογραφία, ποίηση, μελέτες, συνεντεύξεις. Σκοπός του περιοδικού είναι η παρουσίαση όλων των τάσεων και των φωνών που δραστηριοποιούνται στη σημερινή ελληνική και ξένη λογοτεχνική πραγματικότητα, χωρίς αποκλεισμούς και ελιτίστικη διάθεση.

Περιοδικό Ορόγραμμα

http://sfr.ee.teiath.gr/Orogramma0.htm

Το Ορόγραμμα αποτελεί περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), στόχος της οποίας είναι η με οποιοδήποτε τρόπο ανάπτυξη της ελληνικής ορολογίας και γενικότερα της γλώσσας και η προώθηση του ρόλου της στη διεθνή ορολογία (Από το Καταστατικό της Εταιρείας).

Στις δικτυακές σελίδες του Ορογράμματος φιλοξενούνται τα τεύχη του περιοδικού από τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1997 (τεύχος 25) μέχρι σήμερα. Τα άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτό περιλαμβάνουν απόψεις και κρίσεις σε θέματα επιστημονικής μετάφρασης και ορολογίας καθώς και σε ζητήματα χρήσης της γλώσσας.

Το εικονικό σχολείο

http://www.auth.gr/virtualschool

Το εικονικό σχολείοείναι ένα από τα λίγα αξιόπιστα ελληνόγλωσσα περιοδικά σε ηλεκτρονική μορφή, του οποίου η ύλη είναι σχετική με εκπαιδευτικά θέματα, ενώ διαθέτει και χώρο έκφρασης για τα παιδιά και τους νέους. Την επιμέλειά του έχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και όλα τα παλαιότερα τεύχη παραμένουν στο «Αρχείο».

Περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα, σχόλια για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, υλικό για τη γλωσσική διδασκαλία, ιδέες για εκπαιδευτικές καινοτομίες, νεανικές σελίδες.

Στην ενότητα με τίτλο «Θεωρία και Έρευνα» δημοσιεύονται θεωρητικά άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση, στις «Εκπαιδευτικές Πρακτικές» άρθρα για την εκπαίδευση ως πράξη και για διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ η ενότητα «Ιστορίες απ' όλους για όλους» είναι η «λογοτεχνική σελίδα για μικρά και μεγάλα παιδιά» που δίνει την ευκαιρία στους νεαρούς επισκέπτες να επικοινωνούν με τον συγγραφέα μιας ιστορίας και να επιλέγουν ή να συμπληρώνουν οι ίδιοι το τέλος της.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει παλαιότερα άρθρα μέσα από τον «Κατάλογο συγγραφέων έργων» ή μέσα από τις «Θεματικές Επιλογές», όπου τα κείμενα έχουν καταχωριστεί κατά θέμα.

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

http://www.antitetradia.gr/

Στην τοποθεσία είναι κάθε φορά πλήρως διαθέσιμα τα πρόσφατα τεύχη του περιοδικού. Η ύλη του επικεντρώνεται σε ζητήματα εκπαίδευσης και γλωσσικής διδασκαλίας, δεν λείπουν όμως και άρθρα με ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Το περιοδικό διευθύνεται από επιτροπή και έχει έδρα του την Αθήνα.

Γλωσσικός υπολογιστής

έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
http://www.komvos.edu.gr/periodiko/default.htm

Στους δύο τόμους του περιοδικού Γλωσσικός Υπολογιστής περιλαμβάνονται άρθρα και κείμενα προβληματισμού για θέματα σχετικά με το γραμματισμό και τη γλωσσική εκπαίδευση, βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκρισίες, ενημέρωση για σχετικές έρευνες και επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Μέντορας

περιοδική έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
http://www.pi-schools.gr/publications/mentor/

Αρθρογραφία για θέματα σχετικά με την εκπαίδευση ή για ειδικότερα θεματικά πεδία, ένα από τα οποία είναι και η γλωσσική διδασκαλία. Το 4ο τεύχος είναι αφιερωμένο στην ελληνική γλώσσα.

Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων

περιοδική έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
http://www.pi-schools.gr/publications/epitheorisi/

Στο περιοδικό δημοσιεύονται άρθρα που υποβάλλονται από εκπαιδευτικούς, ερευνητές και στελέχη της εκπαίδευση. Τα θέματα έχουν σχέση με την εκπαίδευση, τις σύγχρονες διδακτικές πρακτικές, την αξιοποίηση των νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών, αποτελέσματα ερευνών κ.ά.

Δελτίο Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας

του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
http://www.pi-schools.gr/publications/dea/

Στο Δελτίο Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας της βιβλιοθήκης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου καταγράφονται άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση. Τα τεύχη 19, 20 και 21-22 είναι διαθέσιμα και σε μορφή pdf.

Translatum Journal

http://www.translatum.gr/

Το Translatum.gr «αποτελεί τη σύλληψη ενός μεταφραστή και σκοπός του είναι να προαγάγει τη μετάφραση στην Ελλάδα και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τις ανάγκες των μεταφραστών, των γλωσσολόγων, των επιμελητών και όσων ασχολούνται με τη γλώσσα εν γένει. Παρέχει συνδέσεις για ηλεκτρονικά λεξικά, ένα forumόπου οι μεταφραστές μπορούν να συζητήσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για τη μετάφραση όπου μπορούν να δημοσιεύσουν τις εργασίες τους.» Το Translatum.grεστιάζεται και στη «δημοσίευση ηλεκτρονικών κειμένων έτσι ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η εργασία ποιητών και λογοτεχνών…».

Λογοπλοήγηση (ΙΕΛ)

http://www.ilsp.gr/logoplo.html

Η "Λογοπλοήγηση" είναι το Ενημερωτικό Δελτίο του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) για την Γλωσσική Τεχνολογία. Στη σελίδα αυτή διατίθενται σε μορφή zipped Postscript© και pdf και τα εννέα τεύχη της "Λογοπλοήγησης" που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγ 2010, 10:18