Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Απολογισμός της Ημερίδας της Ακαδημίας Αθηνών και του ΚΕΓ για την ενίσχυση των κλασικών σπουδών

31 Δεκ. 2019 12:25

Συνδιοργανωτές ήταν το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας (ΚΕΛΓ) της Ακαδημίας Αθηνών και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) του Υπουργείου Παιδείας, με συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθηγητή κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες με εισήγησή του. Την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Αναστασία (Σίσσυ) Γκίκα. Παρευρέθηκαν η πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, φοιτητές.

Μετά τις εισηγήσεις των ακαδημαϊκών Αντώνη Ρεγκάκου και Θ. Παπαγγελή, τον λόγο έλαβαν 12 ακόμη ομιλητές: καθηγητές κλασικής φιλολογίας από τα πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πελοποννήσου, μέλη του προεδρείου της ΠΕΦ και εξωτερικοί συνεργάτες του ΚΕΓ. Σε ό,τι αφορά στο ΚΕΓ, παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Διδασκαλίας των Αρχαίων από το Πρωτότυπο που υποστηρίζεται από ένα περιεκτικότατο σύμπαν Ψηφιακών Πόρων, η Λογική και η Φιλοσοφία του, καθώς και η εμπειρία από δύο ειδικές εφαρμογές του.

Στην Ημερίδα ακούστηκε το βαρυσήμαντο μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου: Η κλασική Ελληνική Γλώσσα, με το άρτιο πολιτιστικό - πολιτικό λεξιλόγιο και την εξελιγμένη δομή της, τα οποία διαπλάστηκαν από τους μεγάλους στοχαστές της, είναι η «κρυφή» γλώσσα της Ευρώπης: διαπέρασε τη Ρώμη, την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και το κίνημα του Ανθρωπισμού, και, με ευδιάκριτο το ελληνολατινικό βάθος της κάτω από το εξωτερικό ντύμα των ευρωπαϊκών γλωσσών, αναγνωρίζεται ως το κοινό νόμισμα της Δύσης. Τούτο επιτρέπει στον Δυτικό κόσμο να παίρνει μέρος με αξιώσεις στον Διάλογο των Πολιτισμών, ο οποίος είναι η μοίρα της ανθρωπότητας, την εποχή της Παγκοσμιοποίησης –αν πρόκειται να αποφευχθούν οι αιματηρές λύσεις του παρελθόντος για τα μεγάλα πλανητικά προβλήματα.
Όσον αφορά στο ΚΕΓ: Ο Πρόεδρος του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζης, παρουσίασε τις καινοτομίες του συστήματος κλασικής παιδείας που εκπονήθηκε στο ΚΕΓ: ενός συστήματος «ολιστικής» και «ανοιχτής» μάθησης, με παιδαγωγική αξία και παιδευτική υπεραξία, υποστηριζόμενο από ένα τεχνολογικά άρτιο και περιεκτικό σύμπαν Ψηφιακών Πόρων. Η «ΠΥΛΗ και οι ΨΗΦΙΔΕΣ για την Ελληνική Γλώσσα» χρησιμοποιούνται ήδη ευρύτατα και δωρεάν εντός και εκτός της χώρας, και το σύστημα κλασικής παιδείας είναι έτοιμο να δοκιμαστεί στη λυδία λίθο της πιλοτικής εφαρμογής σε δυο-τρία πειραματικά σχολεία.
Ο ακαδημαϊκός Α. Ρεγκάκος επισήμανε ότι η ενίσχυση της αρχαιογνωσίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορούν και πρέπει να επιδιωχθούν από το Υπουργείο Παιδείας, με βάση αφενός το πολύ υψηλό πλέον επιστημονικό-ερευνητικό επίπεδο των Ελλήνων κλασικών φιλολόγων, που ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους ξένους συναδέλφους τους, αλλά και τη συσσωρευμένη εμπειρία και τα πολύτιμα ψηφιακά μέσα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
Ο καθηγητής Δ. Κουτσογιάννης τοποθέτησε τη διδασκαλία του μαθήματος στα ευρύτερα (ιστορικά και επιστημονικά) σύγχρονα συμφραζόμενά του, με τρόπο που θα προσδώσει στο μάθημα ένα εκτόπισμα πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό. Ευαγγελίστηκε συνάμα τον συνδυασμό των Αρχαίων με ομοειδή διδακτικά αντικείμενα σε μια Ζώνη Φιλολογικών Μαθημάτων. Άμεσος στόχος του ΚΕΓ είναι ο πειραματισμός σε περιορισμένη κλίμακα, από τον οποίο θα προκύψει με ενάργεια το εναλλακτικό και όντως καινοτόμο διδακτικό παράδειγμα του 21ου αιώνα.

Δείτε στο συνημμένο τα κείμενα των ομιλιών των κκ. Παυλόπουλου και Καζάζη.

Συνημμένα


31 Δεκ 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0