1. Τι είναι η γλωσσολογία;

Η γλωσσολογία είναι η επιστήμη που μελετάει την ανθρώπινη γλώσσα ως καθολικό φαινόμενο που φέρει ιδιότητες κοινές σε όλες τις γλώσσες, μελετώντας παράλληλα και τις επιμέρους γλώσσες με τις ιδιαιτερότητές τους.

 Ένας γλωσσολόγος μπορεί να ξέρει αρκετές γλώσσες αλλά ένας γλωσσομαθής δεν είναι απαραίτητα γλωσσολόγος. Η φύση, η δομή και τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης γλώσσας, η ανάπτυξή της ιστορικά, εξελικτικά αλλά και ως μητρική γλώσσα στα παιδιά είναι τα κατεξοχήν πεδία της γλωσσολογίας.
Η γλωσσολογία εμφανίζεται ως επιστήμη σχετικά πρόσφατα, τον 19ο αιώνα, και ξεκινάει ως ιστορικοσυγκριτική μελέτη των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, όλων δηλαδή των ευρωπαϊκών γλωσσών και της σανσκριτικής (αρχαίας ινδικής). Ήδη από την αρχή της ως αυτόνομης επιστήμης,

η γλωσσολογία διαχωρίζει την ιστορική (διαχρονική) θεώρηση της γλώσσας από τη συγχρονική. Ενώ η διαχρονική θεώρηση εστιάζει στις μεταβολές που υπέστησαν τα επιμέρους στοιχεία της γλώσσας αλλά και ολόκληρη μια γλώσσα με το πέρασμα των χρόνων (σκεφτείτε για παράδειγμα τις μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν μεταξύ της αρχαίας και της νέας ελληνικής), η συγχρονική εστιάζει στα στοιχεία μιας γλώσσας και τις μεταξύ τους σχέσεις σε μια δεδομένη χρονική περίοδο

 . Ο διαχωρισμός διαχρονίας και συγχρονίας επέτρεψε στη γλωσσολογία να εξαπλωθεί σε όλα τα πεδία που αφορούν τη γλώσσα και τις σχέσεις της με άλλες επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, η νευρολογία, η πληροφορική.

Όπως όλες οι επιστήμες, η γλωσσολογία χωρίζεται σε θεωρία και εφαρμογές.

 Ας δούμε μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους θεωρητικούς και τους εφαρμοσμένους γλωσσολόγους.