2. Σε τι διαφέρει η γραφή από τη γλώσσα;

Ας ξεκινήσουμε από τη γραφή, και πρώτα πρώτα ας δούμε σε τι διαφέρει από τη γλώσσα. Η γλώσσα είναι ο βασικός τρόπος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Τη γλώσσα τη μαθαίνουμε σιγά σιγά καθώς μεγαλώνουμε. Ακόμη και όταν ο άνθρωπος ενηλικιώνεται συνεχίζει να μαθαίνει π.χ. καινούργιες λέξεις. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ.
Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι η γλώσσα είναι το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από όλα τα υπόλοιπα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη μας. Και καθώς ο άνθρωπος ως ζωντανό πλάσμα εμφανίστηκε στον πλανήτη μας πριν από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι η γλώσσα εμφανίστηκε μαζί με τον άνθρωπο –

στην ουσία άνθρωπος χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και γλώσσα χωρίς τον άνθρωπο

 .
Αντίθετα, η γραφή είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση του ανθρώπου, που χρονολογείται περίπου στο 3500 π.Χ. Είναι μάλιστα μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του, γιατί αποτελεί τον βασικό τρόπο μετάδοσης της γνώσης από γενιά σε γενιά. Να λοιπόν ένα σημείο στο οποίο διαφέρει η γραφή από τη γλώσσα:

η γλώσσα είναι απαραίτητο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη, ενώ η γραφή εφευρέθηκε από τον άνθρωπο σε κάποια χρονική στιγμή της ύπαρξής του.

  Υπήρχαν δηλαδή (και υπάρχουν ακόμη και σήμερα) άνθρωποι, αλλά και ολόκληροι πολιτισμοί, που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τη γραφή.
Ακόμη, όλοι ξέρουμε ότι ένα παιδί πρώτα μαθαίνει να μιλάει και ύστερα να γράφει και να διαβάζει, ενώ είναι πιθανό – ακόμη και σήμερα – κάποιος να μη μάθει ποτέ ανάγνωση και γραφή.