1. Εισαγωγή

Τα άρθρα των εφημερίδων διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες με βάση τον κύριο στόχο της συγγραφής τους: όσα αναφέρονται στα γεγονότα της επικαιρότητας (ειδησεογραφία, δημοσιογραφικές ειδήσεις), όσα σχολιάζουν τα γεγονότα της επικαιρότητας (σχολιογραφία, άρθρα γνώμης) και όσα προκαλούν τα γεγονότα της επικαιρότητας (συνεντεύξεις)

 . Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η διάκριση μεταξύ αυτών των κατηγοριών είναι πάντα εύκολη: όπως θα δούμε και στη συνέχεια, οι δημοσιογραφικές ειδήσεις, οι οποίες αναφέρονται σε γεγονότα, περιέχουν και στοιχεία σχολιασμού ή τα άρθρα γνώμης μπορεί να αναφέρονται (έστω και με συντομία) στα γεγονότα τα οποία σχολιάζουν κοκ.
Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε εκτενώς στα χαρακτηριστικά της

δημοσιογραφικής είδησηςρεπορτάζ), η οποία βασίζεται στην αφήγηση γεγονότων που κρίνονται σημαντικά, άρα ανακοινώσιμα στο ευρύ κοινό, και μπορεί, εκτός από κείμενο, να περιλαμβάνει εικόνες σχετικές με το γεγονός που περιγράφεται.

 Ιδιαίτερα όσες δημοσιογραφικές ειδήσεις δημοσιεύονται και στο διαδίκτυο μπορεί να συνοδεύονται όχι μόνο από εικόνες, αλλά και από βιντεοκλίπ. Η δημοσιογραφική είδηση αποτελεί κειμενικό είδος το οποίο εντάσσεται σε αυτό που κοινώς ονομάζουμε δημοσιογραφικός λόγος και, ακόμη ευρύτερα, λόγος των ΜΜΕ.