2. Ποιος είναι ο επικοινωνιακός στόχος της βιογραφίας;

Όπως και κάθε άλλο αφηγηματικό είδος, ΓΡΑΦΙΣΤΑΣη βιογραφία και η αυτοβιογραφία επιδιώκουν την αναπαράσταση γεγονότων του παρελθόντος με αφηγηματικά μέσα και στόχους.

  Σε αντίθεση με άλλα αφηγηματικά είδη (λ.χ. το παραμύθι, το μυθιστόρημα), τα γεγονότα αυτά είναι κατά κανόνα (ή παρουσιάζονται) ως πραγματικά.
Πολλές φορές, βέβαια, η λογοτεχνία οικειοποιείται τα μέσα της (αυτο)βιογραφίας για να προσδώσει αυθεντικότητα σε φανταστικές ιστορίες (λ.χ. Πέδρο Καζάς του Φώτη Κόντογλου, Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη του Θανάση Βαλτινού).
Τόσο η αυθεντικότητα όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία αξιολόγησης που εμφανίζονται στο κείμενο εξυπηρετούν τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης ταυτότητας για τον συντάκτη του κειμένου, ένα σύνολο στοιχείων δηλαδή που συνθέτουν μια εικόνα για το ποιος είναι αυτός που μιλά στο κείμενο, ποιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά διαθέτει κλπ. Η βιογραφία δεν αποτελεί μια ουδέτερη περιγραφή της ζωής και των πράξεων ενός ατόμου, αλλά συντελεί στο να διαμορφώσουμε ως αναγνώστες/ακροατές μια συγκεκριμένη άποψη για το άτομο αυτό. Στην αυτοβιογραφία έχουμε να κάνουμε αντίστοιχα με μια αυτοπροβαλλόμενη ταυτότητα, δηλαδή με το πώς παρουσιάζει ο ίδιος ο συντάκτης του κειμένου τον εαυτό του. Η ίδια ταυτότητα διαπιστώνεται και στις ιστορίες που αφηγούμαστε οι ίδιοι σε καθημερινές συνομιλίες, οι οποίες έχουν ως στόχο να μας παρουσιάσουν με μια ορισμένη οπτική στους συνομιλητές μας. Μάλιστα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το σύνολο αυτών των ιστοριών για τον εαυτό μας και τους άλλους συνθέτουν ενός είδους αυτοβιογραφία στο πέρασμα των χρόνων.
Αντίθετα,

το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μια έκθεση στοιχείων και γεγονότων με στόχο την πληροφόρηση του αναγνώστη σχετικά με τον συντάκτη του σημειώματος

 . Στην περίπτωση αυτή, έχουμε να κάνουμε μάλλον με χρονικό παρά με αφήγηση, καθώς επιδιώκεται η απλή καταγραφή συμβάντων και όχι η σύνδεσή τους με αιτιολογικό ή άλλο τρόπο ή η αξιολόγησή τους. Φυσικά, η ίδια η επιλογή και η προβολή των στοιχείων αποτελεί μια έμμεση αξιολόγησή τους, καθώς συντελούν στην προβολή της ταυτότητας του δημιουργού· ωστόσο,

στόχος του βιογραφικού σημειώματος είναι η αξιολόγηση να προκύψει από τον αναγνώστη του κειμένου και όχι από τον συντάκτη του.