Άσκηση 1

Να αναζητήσετε στο διαδίκτυο ή σε βιβλία γεωγραφικού περιεχομένου πληροφορίες για τις επίσημες γλώσσες κρατών και να εντοπίσετε σε ποια από αυτά έχουν καθιερωθεί περισσότερες από μία επίσημες γλώσσες.

Απάντηση

Απάντηση

Ενδεικτικά, ας πάρουμε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με σχετική ιστοσελίδα,

η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 24 επίσημες γλώσσες […]: Αγγλικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Δανέζικα, Ελληνικά, Εσθονικά, Ιρλανδικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Κροατικά, Λετονικά, Λιθουανικά, Μαλτέζικα, Ολλανδικά, Ουγγρικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Σλοβακικά, Σλοβενικά, Σουηδικά, Τσεχικά και Φινλανδικά.

Επίσημες γλώσσες της ΕΕ, http://ec.europa.eu/languages/languages-of-europe/eu-languages_el.htm, τελευταία πρόσβαση 2/9/2013

 

Πρόκειται για τις επίσημες γλώσσες όλων των κρατών που ανήκουν στην ΕΕ. Ορισμένα κράτη έχουν περισσότερες της μιας επίσημες γλώσσες: για παράδειγμα, το Βέλγιο έχει επίσημες γλώσσες τα Φλαμανδικά και τα Γαλλικά, η Μάλτα τα Μαλτέζικα και τα Αγγλικά. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε κάποιες χώρες της ΕΕ, το Σύνταγμα δεν ορίζει θεσμικά μια συγκεκριμένη γλώσσα ως επίσημη, αλλά αυτή προκύπτει μέσα από την πραγματική χρήση (π.χ. Αγγλικά στη Μεγάλη Βρετανία, Σουηδικά στη Σουηδία).

 

 

Άσκηση 2

Σε συνέχεια της προηγούμενης άσκησης, να εντοπίσετε κράτη όπου ομιλούνται και άλλες γλώσσες πλην της επίσημης, οι οποίες, αν και όχι επίσημες, αναγνωρίζονται θεσμικά (π.χ. ως μειονοτικές ή τοπικές) από τα κράτη αυτά.

 

 

Άσκηση 3

Να συζητήσετε με δίγλωσσους/ες συμμαθητές/τριές σας σε ποιες περιστάσεις χρησιμοποιούν κάθε γλώσσα που γνωρίζουν και πώς τους/τις ωφελεί η γνώση τους αυτή.

 

 

 

Άσκηση 4

Να εργαστείτε σε ομάδες με στόχο τη συγγραφή μιας εργασίας σχετικά με πληθυσμούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γλώσσα τους και να μάθουν κάποια άλλη. Με ποιες διαδικασίες έγινε αυτό και κάτω από ποιες συνθήκες; Να παρουσιάσετε τις εργασίες σας στην τάξη.