Άσκηση 1

Στο παρακάτω κείμενο (από το παραμύθι «Η λιχούδα αρκουδίτσα», διαθέσιμο στο http://www.paramythi.com/2009/04/%CE%B7-%CE%BB%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1/, υπογραμμίστε τα αντικείμενα και σημειώστε αν βρίσκονται σε αιτιατική (Α) ή σε γενική (Γ), αν βρίσκονται μέσα σε κάποια προθετική φράση (ΠΦ) ή αν είναι κάποια δευτερεύουσα πρόταση (ΔΠ):

 

Ήταν μια φορά και έναν καιρό μια τόσο δα μικρούλα αρκουδίτσα, η μικρότερη σε ηλικία στο χωριό Μιάμ-Μιάμ! Τρελαινόταν για ολόφρεσκα γλυκά κάθε είδους και φυσικά για λαχταριστό μέλι! Κάθε μέρα έτρωγε φρυγανιές με μέλι, σοκολατένια γλυκά και γλειφιτζούρια.

                Η μαμά αρκούδα της έλεγε συνέχεια: «Καταλαβαίνω μικρή μου αρκουδίτσα ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στα πεντανόστιμα γλυκά του φούρνου του χωριού μας, αλλά καλό θα ήταν να τρως λιγότερα. Δεν κάνει καλό τα παιδιά να τρώνε τόσα πολλά γιατί χαλάνε τα δόντια και κάνουν την κοιλίτσα να πονάει. Πρέπει να τρώνε και χορταράκια, φακές , φασολάκια, κρεατάκι!»

                Αλλά η μικρή μας αρκουδίτσα δεν άκουγε τη μαμά της και όχι μόνο αγόραζε πολλά γλυκά αλλά δεν τα μοιραζόταν και με τα αδερφάκια της που της ζητούσαν να φάνε. Οι μέρες περνούσαν και έφτασε η γιορτή του γλυκού που γινόταν κάθε χρόνο στο χωριό Μιάμ-Μιάμ! Ααα η μικρή μας τρελαινόταν γι’ αυτή τη γιορτή! Διαρκούσε τρεις ημέρες .Εκεί οι μαμάδες αρκούδες έφτιαχναν πολύχρωμες λιχουδιές και γλειφιτζούρια σε διάφορα σχήματα! Την τρίτη μέρα γινόταν ο διαγωνισμός του καλύτερου γλυκού και στο τέλος τα μικρά αρκουδάκια μπορούσαν να φάνε όσα γλυκά ήθελαν!

                Η αρκουδίτσα λοιπόν τις δύο πρώτες μέρες έφαγε πάρα πολλά και έτσι την τελευταία και καλύτερη μέρα της γιορτής πόναγε η κοιλιά της. Μεγάλο κακό την βρήκε αφού πέρασε όλη την ημέρα στο σπίτι! Στεναχωριόταν πολύ που δεν είχε ακούσει τις συμβουλές της μαμάς της.

Απάντηση

Απάντηση

Ήταν μια φορά και έναν καιρό μια τόσο δα μικρούλα αρκουδίτσα, η μικρότερη σε ηλικία στο χωριό Μιάμ-Μιάμ! Τρελαινόταν για ολόφρεσκα γλυκά κάθε είδους και φυσικά για λαχταριστό μέλι! Κάθε μέρα έτρωγε [φρυγανιές με μέλι], [σοκολατένια γλυκά] και [γλειφιτζούρια].

            Η μαμά αρκούδα της έλεγε συνέχεια: «Καταλαβαίνω μικρή μου αρκουδίτσα [ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στα πεντανόστιμα γλυκά του φούρνου του χωριού μας], αλλά καλό θα ήταν να τρως λιγότερα. Δεν κάνει καλό τα παιδιά να τρώνε [τόσα πολλά] γιατί χαλάνε [τα δόντια] και κάνουν την κοιλίτσα να πονάει. Πρέπει να τρώνε και χορταράκια, φακές, φασολάκια, κρεατάκι

            Αλλά η μικρή μας αρκουδίτσα δεν άκουγε τη μαμά της και όχι μόνο αγόραζε πολλά γλυκά αλλά δεν τα μοιραζόταν και με τα αδερφάκια της που της ζητούσαν να φάνε. Οι μέρες περνούσαν και έφτασε η γιορτή του γλυκού που γινόταν κάθε χρόνο στο χωριό Μιάμ-Μιάμ! Ααα η μικρή μας τρελαινόταν γι’ αυτή τη γιορτή! Διαρκούσε τρεις ημέρες. Εκεί οι μαμάδες αρκούδες έφτιαχναν πολύχρωμες λιχουδιές και γλειφιτζούρια σε διάφορα σχήματα! Την τρίτη μέρα γινόταν ο διαγωνισμός του καλύτερου γλυκού και στο τέλος τα μικρά αρκουδάκια μπορούσαν να φάνε [όσα γλυκά] ήθελαν!

            Η αρκουδίτσα λοιπόν τις δύο πρώτες μέρες έφαγε πάρα πολλά και έτσι την τελευταία και καλύτερη μέρα της γιορτής πόναγε η κοιλιά της. Μεγάλο κακό την βρήκε αφού πέρασε όλη την ημέρα στο σπίτι! Στεναχωριόταν πολύ που δεν είχε ακούσει τις συμβουλές της μαμάς της.

 

 

 

 

 

 

Α

A

A

Γ

 

ΔΠ

ΠΦ

 

Α

Α

Α

Α, ΔΠ

Α, Α,

Α, Α

 

Α

Α, Α

 

Γ, ΔΠ

 

 

 

 

Α

 

Α

Α

 

 

ΔΠ,

[Α], ΔΠ

 

Α

 

 

Α, Α

 

Α

 

 

Άσκηση 2

Εντοπίστε ποιες από τις παρακάτω ονοματικές φράσεις σε γενική λειτουργούν ως γενικές αντικειμενικές. (Μετατρέψτε τα ουσιαστικά σε ρήματα και δείτε αν λειτουργούν ως αντικείμενα):

            (α)       Η δήλωση του πατέρα του ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα ήταν αρκετή.

            (β)       Η δήλωση της γέννησης στο ληξιαρχείο είναι απαραίτητη.

            (γ)        Η γνώση τριών γλωσσών είναι απαραίτητο προσόν.

            (δ)        Οι γνώσεις του Γιάννη δεν είναι αρκετές.

            (ε)        Ο φόβος όλης της οικογένειας ήταν μη τυχόν χαθούνε.

            (στ)      Ο φόβος της οικονομικής καταστροφής ήταν μεγάλος.

            (ζ)        Η επιστροφή του πατέρα ήταν μεγάλη χαρά για όλους.

            (η)       Η επιστροφή των χρημάτων είναι υποχρέωσή μας.

            (θ)       Ο δίσκος ήταν μια παραγωγή του Μάνου Χατζηδάκι.

            (ι)         Πρέπει να κόστισε πολλά η παραγωγή του δίσκου.

Απάντηση

Απάντηση

(α)       Η δήλωση του πατέρα του ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα ήταν αρκετή.

OXI

(β)       Η δήλωση της γέννησης στο ληξιαρχείο είναι απαραίτητη. → Γενική αντικειμενική (ΓΑ)

            (γ)        Η γνώση τριών γλωσσών είναι απαραίτητο προσόν. ΓΑ

            (δ)        Οι γνώσεις του Γιάννη δεν είναι αρκετές. ΟΧΙ

            (ε)        Ο φόβος όλης της οικογένειας ήταν μη τυχόν χαθούνε. ΟΧΙ

            (στ)      Ο φόβος της οικονομικής καταστροφής ήταν μεγάλος. ΓΑ

            (ζ)        Η επιστροφή του πατέρα ήταν μεγάλη χαρά για όλους. ΟΧΙ

            (η)       Η επιστροφή των χρημάτων είναι υποχρέωσή μας. ΓΑ

            (θ)       Ο δίσκος ήταν μια παραγωγή του Μάνου Χατζηδάκι. ΟΧΙ

            (ι)         Πρέπει να κόστισε πολλά η παραγωγή του δίσκου. ΓΑ