3. Τα προσφύματα παίρνουν μέρος στις μορφολογικές διαδικασίες της παραγωγής και της κλίσης

Από τα παραπάνω παραδείγματα φάνηκε ότι

τα προσφύματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μορφή και τη σημασία της λέξης. Συμμετέχουν, δηλαδή, στις βασικές μορφολογικές διαδικασίες σχηματισμού των λέξεων της νέας ελληνικής, την παραγωγή και την κλίση.

 
Ας επανέλθουμε στα παραδείγματά μας:
Στο ρήμα ξε-φουσκ-ών-ω, το -ών- είναι παραγωγικό [παραγωγικό μόρφημα] επίθημα που παράγει [παραγωγή] το ρήμα φουσκ-ών από το θέμα φουσκ-, το ξε- είναι παραγωγικό πρόθημα, που παράγει το ρήμα ξε-φουσκ-ών, ενώ το -ω είναι κλιτικό επίθημα που δίνει πληροφορίες χρόνου [ρηματικός χρόνος], προσώπου [πρόσωπο] και αριθμού [αριθμός].
Δηλαδή:
                                                   φουσκ                -ών                   
Oval Callout: θέμα
 

 
 
 
 

                       ξε-..............................φουσκώνω
 
 

 
 
 

Στο ουσιαστικό ζαχαρ-ιέρ το -ιέρ- είναι παραγωγικό επίθημα που παράγει το ουσιαστικό ζαχαρ-ιέρ από το θέμα ζαχαρ-, ενώ το είναι κλιτικό [κλιτικό μόρφημα] επίθημα που δίνει πληροφορίες γένους [γένος], πτώσης [πτώση] και αριθμού.
Στο επίθετο ά-κακ-ος το ά- είναι παραγωγικό πρόθημα που παράγει το επίθετο ά-κακ-ος από το θέμα κακ-, ενώ με τη «βοήθεια» και του κλιτικού επιθήματος -ος δίνονται πληροφορίες γένους, πτώσης και αριθμού.
Στο ουσιαστικό άνθρωπ-ος το -ος είναι κλιτικό επίθημα που δίνει πληροφορίες γένους, πτώσης και αριθμού.
 
Αν παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεχτικά τα παραπάνω δεδομένα, θα δούμε ότι τα παραγωγικά προσφύματα μπορεί να είναι και προθήματα (π.χ. ξε-, ά-) και επιθήματα (π.χ. -ών-, -ιέρ-), ενώ τα κλιτικά προσφύματα είναι στην ελληνική πάντοτε επιθήματα και μάλιστα καταλαμβάνουν την τελευταία θέση της λέξης.