Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
συνέβη στον κόσμο

1870

Ερρίκος Σλήμαν

  • Η Σοφία Σλήμαν φορώντας το «θησαυρό του Πριάμου»

Ο Ερρίκος Σλήμαν αρχίζει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τροία.

Διαβάστε σχετικά:
Ο θησαυρός του Πριάμου
Εκεί πάνω στις ανασκαφές περίμενε το Σλίμαν το πιο εκπληκτικό εύρημα, που θάμπωσε όλο τον κόσμο όχι μόνο με τη λάμψη του αλλά και με την ανεκτίμητη αρχαιολογική του αξία.
Ο επίμονος Γερμανός αρχαιολόγος έπεσε απροσδόκητα πάνω σ’ ένα θαμμένο κιβώτιο, στα σπλάχνα του οποίου κρυβόταν ένας αμύθητος πλούτος, τον οποίο είχε σεβαστεί και ο χρόνος αλλά και η μητέρα γη. Κάτι που, καθώς φαίνεται, έγινε από τη μοίρα, για να δοξάσει τον Σλίμαν. Ήταν ο περίφημος «θησαυρός του Πριάμου», όπως τον βάφτισε ο ίδιος, χαρίζοντάς του το όνομα του βασιλιά της Τροίας.
Και τι δεν περιείχε το κιβώτιο αυτό, πράγματα και θαύματα! Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Το πιο φανταχτερό και βαρύτιμο τμήμα του θησαυρού ήταν τα κοσμήματα που μερικοί είπαν ότι ανήκαν στην Ωραία Ελένη, τα οποία πήρε μαζί με την ίδια ο Πάρις όταν την απήγαγε.
Η Σοφία Σλίμαν με την κλασική ελληνική ομορφιά, στολισμένη με τα βαρύτιμα κοσμήματα του θησαυρού, πόζαρε με καμάρι, για να τα αποθανατίσει ο φωτογραφικός φακός σε μια φωτογραφία που έκανε το γύρο όλου του κόσμου. Μέχρι και την Αμερική έφτασε. Η νέα γυναίκα είχε χτενίσει τα μαλλιά της ψηλά με περίτεχνες μπούκλες, αφήνοντας το μέτωπό της ελεύθερο να το στολίσει το διάδημα με τις αμέτρητες πολύτιμες πέτρες που κατέληγε δεξιά και αριστερά, πάνω από τ’ αυτιά της, ενώ το στήθος της κοσμούσε, σαν ένας τεράστιος γιακάς, ολόκληρη σειρά από απανωτές ολόχρυσες αλυσίδες δεμένες με πολύτιμες πέτρες. Και όλας αυτά κατέληγαν σε μια δαντελωτή γιρλάντα με αμέτρητα χρυσά καρφάκια στην άκρη, ψιλοβελονιά, σαν κέντημα.

Πόπη Μαγουλά – Γαϊτάνου, Ερρίκος Σλίμαν, Κέδρος, 2008, σελ. 157-158