Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
στη λογοτεχνία

1805

Γεννιέται ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

  • Άντερσεν, 1836
  • Το σπίτι του Άντερσεν
  • Ο Άντερσεν στο γραφείο του στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν το μοναδικό παιδί ενός φτωχού παπουτσή και μιας πλύστρας. Παρόλο που στο σπίτι τους έλειπαν τα χρήματα, ο Χανς μεγάλωσε μαθαίνοντας να κάνει όνειρα, να παίζει με το κουκλοθέατρό του και να περιπλανιέται στην εξοχή όσο ήθελε. Στον πατέρα του άρεσε να αφηγείται ιστορίες και συχνά του διάβαζε ιστορίες από τις αραβικές χίλιες και μια νύχτες, τους μύθους του ΛαΦονταίν και δανέζικα θεατρικά έργα. Ο Άντερσεν έγραψε αργότερα: « Τα περισσότερα που έχω γράψει είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μου. Κάθε χαρακτήρας είναι παρμένος από τη ζωή. Τους γνώρισα και τους ήξερα όλους». Όπως η ηρωίδα στην Πριγκίπισσα και το μπιζέλι ο Άντερσεν ήταν υπερβολικά ευαίσθητος. Αν και γνώριζε τα ταλέντα του, υπέφερε από αμφιβολίες για τις ικανότητές του και μοναξιά. Πριν κατακτήσει τη φήμη υπέμεινε τους διωγμούς του περιβάλλοντός του όπως ακριβώς το Ασχημόπαπο, ενώ η Μικρή Γοργόνα καθρεφτίζει τον άτυχο έρωτά του και τον αγώνα του σε όλη του τη ζωή να ενταχθεί στην κοινωνία.
Η πόλη που μεγάλωσε ο Άντερσεν ήταν μικρή αλλά ήταν αντιπροσωπευτική της Δανέζικης κοινωνίας. Ο διάδοχος του θρόνου ζούσε στο Όντενσε κι έτσι μπορούσε να συναντήσει κανείς εκεί εκπροσώπους της βασιλικής αυλής, έμπορους και καταστηματάρχες που ζούσαν δίπλα με τους ανειδίκευτους εργάτες. Ο Άντερσεν είχε πολλές ευκαιρίες να παρατηρήσει αλλά και επισκεφτεί τα μέλη της βασιλικής αυλής, υλικό που συμπεριέλαβε στο παραμύθι του Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα.
Το πρώτο του βιβλίο το έγραψε το 1822 με τίτλο Εφηβικές Προσπάθειες αλλά πούλησε μόνο 17 αντίτυπα, ενώ τα υπόλοιπα 283 αντίτυπα χρησίμευσαν ως χαρτί περιτυλίγματος σε ένα τοπικό μπακάλη.
Το 1835 εξέδωσε τα Παραμύθια για παιδιά. Από τότε και μέχρι το θάνατό του δημοσίευε κάθε χρόνο ένα παραμύθι. Είχε ανακαλύψει πως η φόρμα του παραμυθιού περισσότερα από τα μυθιστορήματα ή τα θεατρικά έργα του έδινε την ελευθερία να διατυπώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που είχε να πει.
Τα πιο γνωστά του παραμύθια είναι: Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Ο μολυβένιος στρατιώτης, Η Τοσοδούλα, Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα, Η Βασίλισσα του χιονιού, Το ασχημόπαπο, Η μικρή γοργόνα, Οι αγριόκυκνοι κ.α.
Σήμερα τα παραμύθια του Άντερσεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο διαβασμένα και ανθολογημένα έργα λογοτεχνίας για παιδιά

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν το μοναδικό παιδί ενός φτωχού παπουτσή και μιας πλύστρας. Παρόλο που στο σπίτι τους έλειπαν τα χρήματα, ο Χανς μεγάλωσε μαθαίνοντας να κάνει όνειρα, να παίζει με το κουκλοθέατρό του και να περιπλανιέται στην εξοχή όσο ήθελε. Στον πατέρα του άρεσε να αφηγείται ιστορίες και συχνά του διάβαζε ιστορίες από τις αραβικές χίλιες και μια νύχτες, τους μύθους του ΛαΦονταίν και δανέζικα θεατρικά έργα. Ο Άντερσεν έγραψε αργότερα: « Τα περισσότερα που έχω γράψει είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μου. Κάθε χαρακτήρας είναι παρμένος από τη ζωή. Τους γνώρισα και τους ήξερα όλους». Όπως η ηρωίδα στην Πριγκίπισσα και το μπιζέλι ο Άντερσεν ήταν υπερβολικά ευαίσθητος. Αν και γνώριζε τα ταλέντα του, υπέφερε από αμφιβολίες για τις ικανότητές του και μοναξιά. Πριν κατακτήσει τη φήμη υπέμεινε τους διωγμούς του περιβάλλοντός του όπως ακριβώς το Ασχημόπαπο, ενώ η Μικρή Γοργόνα καθρεφτίζει τον άτυχο έρωτά του και τον αγώνα του σε όλη του τη ζωή να ενταχθεί στην κοινωνία. Η πόλη που μεγάλωσε ο Άντερσεν ήταν μικρή αλλά ήταν αντιπροσωπευτική της Δανέζικης κοινωνίας. Ο διάδοχος του θρόνου ζούσε στο Όντενσε κι έτσι μπορούσε να συναντήσει κανείς εκεί εκπροσώπους της βασιλικής αυλής, έμπορους και καταστηματάρχες που ζούσαν δίπλα με τους ανειδίκευτους εργάτες. Ο Άντερσεν είχε πολλές ευκαιρίες να παρατηρήσει αλλά και επισκεφτεί τα μέλη της βασιλικής αυλής, υλικό που συμπεριέλαβε στο παραμύθι του Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα. Το πρώτο του βιβλίο το έγραψε το 1822 με τίτλο Εφηβικές Προσπάθειες αλλά πούλησε μόνο 17 αντίτυπα, ενώ τα υπόλοιπα 283 αντίτυπα χρησίμευσαν ως χαρτί περιτυλίγματος σε ένα τοπικό μπακάλη. Το 1835 εξέδωσε τα Παραμύθια για παιδιά. Από τότε και μέχρι το θάνατό του δημοσίευε κάθε χρόνο ένα παραμύθι. Είχε ανακαλύψει πως η φόρμα του παραμυθιού περισσότερα από τα μυθιστορήματα ή τα θεατρικά έργα του έδινε την ελευθερία να διατυπώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που είχε να πει. Τα πιο γνωστά του παραμύθια είναι: Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Ο μολυβένιος στρατιώτης, Η Τοσοδούλα, Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα, Η Βασίλισσα του χιονιού, Το ασχημόπαπο, Η μικρή γοργόνα, Οι αγριόκυκνοι κ.α. Σήμερα τα παραμύθια του Άντερσεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο διαβασμένα και ανθολογημένα έργα λογοτεχνίας για παιδιά

Στις 2 Απριλίου γεννιέται στην πόλη Όντενσε της Δανίας ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Από το 1967 καθιερώθηκε αυτή η μέρα για να γιορτάζονται τα παιδικά βιβλία σε όλο τον κόσμο.

Πρόταση ανάγνωσης: Βαρμέρ Γιόρντις, Το φτωχό αγόρι από την ‘Οντενσε, Άγκυρα, 2005

Δες επίσης: http://hca.museum.odense.dk/nyhavn/index.asp (Το σπίτι του Άντερσεν στην Κοπεγχάγη)