Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
τα παιδιά εκείνη την εποχή

1828

Θεμελίωση του Ορφανοτροφείου της Αίγινας

  • Ονομαστικός κατάλογος των παιδιών που κοιμούνται στον Κοιτώνα Α του ορφανοτροφείου

Θεμελιώνεται το κτίριο του ιδρύματος του Ορφανοτροφείου της Αίγινας που χτίστηκε με χρήματα των Ελλήνων του εξωτερικού και φιλελλήνων. Εκεί βρήκαν στέγη τα χιλιάδες ορφανά που είχε αφήσει πίσω του ο πόλεμος. Στο ορφανοτροφείο λειτουργούσε σχολείο και πρακτικές σχολές όπου τα παιδιά μάθαιναν μια τέχνη.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες του Καποδίστρια για τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου, όσο ήταν ακόμη στον Πόρο, πριν να μεταφερθεί στην Αίγινα.

Πόρω 14 Μαρτίου 1828

Ο κ. Καλλέργης θέλει σας δώσει την ενδυμασίαν των διαπιστευομένων εις υμάς παιδίων, τουτέστι μια φουστανέλαν, δύο υποκάμισα, δύο βρακία, εν ζευγάριον παπουκίων, εν φέσιον, μιαν κάπαν και μίαν ζώνην.
Πριν τα ενδύσετε, πρέπει να κουρευθώσι και να πλυθώσι καλώς. Υποκάμισον και βρακίον να αλλάζωσι κάθε οκτώ. Η υπηρέτρια θέλει τα πλύνει. Τις κάπες τους να αερίζωσι καθ’ εκάστην μόνα των, και έπειτα να τας κρεμώσιν εις καρφίον, δείχνον τον τόπον εκάστου. Αι κλίναι των να είναι από άχυρον ή φύλλα ξηρά ικανώς, το προσκεφάλαιον μία πέτρα, και σκέπασμα η κάπα. Τα πρώτα κουρέλια των, αφού πλυθώσι, να φυλαχθώσι καλώς κατά μέρος εις δέμα φέρον τον αριθμόν και το όνομα εκάστου παιδίου. Να κρατήσετε δε σημείωσιν ακριβή των ενδυμασιών όσας λαμβάνετε δίδοντες απόδειξιν, και της χρήσεως αυτών, και κατά μήνα με δίδετε λόγον δι’ εκθέσεως.
Σας συνάπτεται υπόδειξις των ποινών ας επιτρέπεσθε να επιβάλετε εις τα παιδία, και των αμοιβών των επηγγελμένων εις αυτά […]
Η αποταξία, η απείθια, η στάσις και το ψεύδος, θέλουσι κολάζεσθαι ως εφεξής: Την μεν πρώτην φοράν, έστω νουθέτησις εμβριθής και δημοσία ενώπιον των άλλων παιδίων, την δε δευτέραν, ολιγόστευσις της τροφής εις το ήμισυ, και την τρίτην, έκδυσις του ενόχου παιδίου από τα καινούργια φορέματα και ένδυσις με τα πρώτα κουρέλια. Δεν θέλει δε συγχωρηθεί, ειμή αφού βαστάσει την ποινήν ταύτην εικοσιτέσσερας ώρας τουλάχιστον, και κατ’ αίτησιν των παιδιών του τμήματός του. Και η έκδυσις και η ένδυσις γινέσθω όλων των μαθητών ενωπίον. Εκ δε της εκθέσεώς σας θέλω ιδεί αν χρειάζονται και βαρύτεραι ποιναί. […]

* Η Μεταρρύθμιση που δεν έγινε (τεκμήρια ιστορίας), επιμ. Αλέξης Δημαράς, Ερμής, 1973, σελ. 19-20