Εξώφυλλο

Ανθολογία Επιγραφών

Όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των αρχαίων Ελλήνων

του Άγγελου Π. Ματθαίου

48. Ενεπίγραφη επίστεψη βωμού λευκού μαρμάρου.

Βρέθηκε το 1877 στην περιοχή ΝΔ του Ολυμπείου. Φυλάσσεται στο Επιγραφικό Μουσείο.

Έκδ. Σ. Α. Κουμανούδης, Αθήναιον 4 (1877) 149. IG Ι s. p. 41, 373 e. IG Ι2 761. R. Μeiggs & D. Lewis, A Selection of Greek Historical Inscriptions, Oxford 1988 (rev. ed.), 11. IG I3 948.

522/1- 512/1 π.Χ.

Μνε͂μα τόδε hε͂ς ἀρχε͂ς Πεισίστ[ρατος hιππίο h]υιὸς

θε͂κεν Ἀπόλλονος Πυθ[ί]ο ἐν τεμένει.

 

(Φιλ. μεταγρ.) Μνῆμα τόδε ἧς ἀρχῆς Πεισίστ[ρατος ππίου] υἱὸς θῆκεν Ἀπόλλωνος Πυθ[ί]ου ἐν τεμένει.

Ο Πεισίστρατος, γιος του Ιππίου, ανέθεσε τον βωμό αυτόν στο ιερό του Πυθίου Απόλλωνος ως ενθύμιο του αξιώματός του.

Ο Πεισίστρατος Ιππίου που αφιέρωσε τον βωμό στο ιερό του Πυθίου Απόλλωνος δίπλα στο Ολυμπιείον ήταν ομώνυμος εγγονός του τυράννου Πεισιστράτου και διετέλεσε επώνυμος άρχων των Αθηνών (πιθανόν το 522/1 π.Χ.). Η ανάθεση έγινε είτε τη χρονιά που διατηρούσε το αξίωμα είτε σε κάποια άλλη στιγμή, πάντως όχι αργότερα του 512/1 π.Χ., έτος κατά το οποίο καταλύθηκε η τυραννίδα των γιων του Πεισιστράτου Ιππίου και του Ιππάρχου.

Τον βωμό μνημονεύει ο Θουκυδίδης. Στην περιγραφή του της διοίκησης των κοινών από τον Πεισίστρατο και εκείνα τα μέλη της οικογένειάς του που κατέλαβαν μετά από αυτόν υψηλά αξιώματα στην πόλη των Αθηνών, αναφέρεται και στον ομώνυμο εγγονό του Πεισιστράτου (6, 54.6-7):

Καὶ ἄλλοι τε αὐτῶν (μέλη τῆς οἰκογένειας τῶν Πεισιστρατιδῶν) ἦρξαν τὴν ἐνιαύσιον Ἀθηναίοις ἀρχὴν καὶ Πεισίστρατος ὁ Ἱππίου τοῦ τυραννεύσαντος υἱός, τοῦ πάππου ἔχων τοὔνομα, ὅς τῶν δώδεκα θεῶν βωμὸν τὸν ἐν τῇ ἀγορᾷ ἄρχων ἀνέθηκε καὶ τὸν τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Πυθίου. Καὶ τῷ μὲν ἐν τῇ ἀγορᾷ προσοικοδομήσας ὕστερον ὁ δῆμος Ἀθηναίων μεῖζον μῆκος τοῦ βωμοῦ ἠφάνισε τοὐπίγραμμα· τοῦ δ᾿ ἐν Πυθίου ἔτι καὶ νῦν δῆλόν ἐστιν ἀμυδροῖς γράμμασι λέγον τάδε· μνῆμα τόδ ἧς ἀρχῆς Πεισίστρατος Ἱππίου υἱός | θῆκεν Ἀπόλλωνος Πυθίου ἐν τεμένει.

[(Μετ.) Και άλλα μέλη της οικογενείας των Πεισιστρατιδών ανέλαβαν το ενιαύσιο αξίωμα του επωνύμου άρχοντος των Αθηναίων και μεταξύ αυτών και ο γιος του Ιππίου, ο ομώνυμος προς τον πάππο του Πεισίστρατος, ο οποίος ανέθεσε τον βωμό των δώδεκα θεών στην Αγορά, ενώ ήταν άρχων, και τον άλλον στον ιερόν του Απόλλωνος Πυθίου. Και εκείνον της Αγοράς τον επέκτεινε αργότερα ο δήμος των Αθηναίων και κάλυψε την επιγραφή· όμως του βωμού του Πυθίου είναι ακόμη και σήμερα εμφανής η επιγραφή με αμυδρά γράμματα και λέγει τα εξής … (ακολουθεί το επίγραμμα).]