Επίπεδο Γ2

Γ. Χρήση Γλώσσας

Κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα βλέπετε την παρακάτω ανακοίνωση στην υποδοχή. Κάποια σημεία, όμως, έχουν αλλοιωθεί και δεν είναι ευανάγνωστα. Μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή από τις επιλογές που σας δίνονται; Υπάρχουν τέσσερις (4) περισσότερες επιλογές από όσες χρειάζονται.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί, για λίγο χρόνο, η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ σε κάθε απάντηση για να δείτε ξανά την ανατροφοδότηση.

«ΑΘΕΑΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»

Είναι πολυάριθμα τα αριστουργήματα τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες διαφόρων μουσείων. Όταν, δε, πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα , τότε ο αριθμός και η σπουδαιότητα των αντικειμένων που περιλαμβάνονται στις απρόσιτες αίθουσές του γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε η νέα ενδιαφέρουσα δράση «Αθέατο Μουσείο», τελέστηκαν στην αίθουσα του Βωμού. Επί δύο μήνες θα εκτίθεται –για πρώτη φορά του κοινού- το δαχτυλίδι του Θησέα, το χρυσό μυκηναϊκό κόσμημα από την Ακρόπολη, χρονολογούμενο στον 15ο αιώνα π. Χ. Το δαχτυλίδι-σφραγίδα βρέθηκε κατά τύχη μέσα στα χώματα στον βράχο της Ακρόπολης κατά τη δεκαετία του 1950. Το χρυσό κόσμημα, που ανήκε στους Μυκηναίους άρχοντες της Αθήνας, απεικονίζει το άλμα πάνω από τη ράχη του ταύρου (τα αποκαλούμενα «ταυροκαθάψια»), μια μινωική σκηνή συμβολισμών, που, αν και άγνωστη στις μέρες μας, είναι ικανή να μεταφέρει . Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι άσχετη με την παράδοση και τους μύθους της πόλης, που συσχέτιζαν τον πρώτο βασιλιά της Αθήνας, τον Θησέα, του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα.

Μέσα στις «αθέατες» αίθουσες του Μουσείου, μόνο κατά την τελευταία πενταετία, έχουν υλοποιηθεί 285 ερευνητικά προγράμματα, ενώ στους αποθηκευτικούς χώρους του, που απλώνονται σε 3.500 τ.μ., φιλοξενούνται περισσότερα από 200.000 αντικείμενα οργανωμένα , υλικό και προέλευση. Ανά δίμηνο, ορισμένα από αυτά θα επιλέγονται και θα εκτίθενται στην αίθουσα του Βωμού, προσκαλώντας τους επισκέπτες την ιστορία τους. Όσον αφορά την επόμενη έκπληξη, μια πολυτελής σαρκοφάγος ιερής γάτας από τις αποθήκες της αιγυπτιακής συλλογής προκειμένου να παρουσιάσει μερικά από τα μυστικά της. Οι υπόλοιπες εκπλήξεις της χρονιάς αναμένεται να ανακοινωθούν.


Πηγή: naftemporiki.gr (διασκευή) 13/01/2015

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή