Επίπεδο Γ2

Β. Χρήση Γλώσσας

Διαβάστε το ακόλουθο κείμενο και για κάθε κενό επιλέξετε τη σωστή λέξη από τις τέσσερις επιλογές που σας δίνονται.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί, για λίγο χρόνο, η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ σε κάθε απάντηση για να δείτε ξανά την ανατροφοδότηση.

Ο πατέρας της «Στέλλας» και του «Ζορμπά»

Απεβίωσε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου ο Μιχάλης Κακογιάννης σε ηλικία 89 ετών. Η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στον περίβολο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Ο διεθνής δημιουργός το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, ιδέες, αλλά και καλλιτεχνική άποψη αντιπροσωπευτική της σχέσης του ίδιου με την Τέχνη.

Πρωτοπόρος του μεταπολεμικού ελληνικού σινεμά και σκηνοθέτης διεθνών επιτυχιών, όπως της «Στέλλας» και του «Ζορμπά», άφησε ως ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και ένα κοινωφελές ίδρυμα για τη μελέτη και διάδοση του κινηματογράφου και του θεάτρου, των δύο τεχνών που υπηρέτησε με λατρεία και πάθος.

Για την προσφορά του και το έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του και διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College, και επίτιμος διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου και Θεσσαλονίκης.

Γεννημένος στη Λεμεσό της Κύπρου τον Ιούλιο του 1922, έζησε στις πρωτεύουσες του κόσμου «ως με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητα, που έφερα μέσα μου, αρετή », όπως περιγράφει ο ίδιος στη βιογραφία του με τίτλο «Σε πρώτο πλάνο», που έγραψε ο δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος.

Στην ίδια βιογραφία σημειώνει: «Στη ζωή δεν είμαι καταπιεστικός, στη δουλειά, όμως, γίνομαι. Διοικείς πλήθος ανθρώπων, γίνεσαι Θεός κατά κάποιο τρόπο, αφού πλάθεις ζωή. Κι αυτή η ζωή αποκτά την οντότητα της πραγματικής. Επίσης, γίνεσαι απόλυτα . Δεν έχεις καιρό για κολακείες ή ψέματα… Στον άνθρωπο δεν απαντώ καθόλου. Όσο για την δε με νευριάζει, σίγουρα όμως με πληγώνει. Και αν το να είσαι καλός σημαίνει ότι είσαι δίκαιος και λειτουργείς σωστά, ναι, νομίζω πως είμαι καλός άνθρωπος».


Πηγή: http://www.kathimerini.gr, 26.07.2011 (με αλλαγές)

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή