Επίπεδο Γ1

Γ. Χρήση Γλώσσας

Στο επετειακό φυλλάδιο για τα 10 χρόνια του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» διαβάζετε το ακόλουθο κείμενο. Για κάθε κενό επιλέξτε τη σωστή από τις τέσσερις επιλογές που σας δίνονται.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί, για λίγο χρόνο, η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ σε κάθε απάντηση για να δείτε ξανά την ανατροφοδότηση.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ»

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» είναι το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα. Στις εγκαταστάσεις του μπορεί κανείς, , να απολαύσει θεάματα όπως το Κοσμοθέατρο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη των Βαλκανίων και παρουσιάζει ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου και ντοκιμαντέρ. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το Πλανητάριο, που έχει τη μορφή μεγάλου θόλου, στον οποίο διάφορες ταινίες που σχετίζονται με το διάστημα. Τέλος, στον Προσομοιωτή ο επισκέπτης μπορεί να δει με ειδικά γυαλιά ταινίες δύο ή τριών διαστάσεων.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του «ΝΟΗΣΙΣ» επικεντρώθηκε στην ενός από τα πιο σημαντικά εργαλεία του ανθρώπου, της σφήνας. Ένα εργαλείο με πολλαπλές χρήσεις, που αποτέλεσε τον του μοχλού. Ο λόγος που οδήγησε στην επιλογή αυτού του αρχιτεκτονικού σχεδίου ήταν η πρόθεση να έχει ο νέος, εξαιρετικά σύγχρονος χώρος μία αναφορά: να αναγνωρίσει τη σημαντική της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, μέσω ενός από τους πιο σημαντικούς εκφραστές της, του λαμπρού αρχαίου μηχανικού Αρχιμήδη. Πριν από δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια, ο Αρχιμήδης διατύπωσε τη διάσημη θέση του με αυτό το πρώτο βασικό εργαλείο του ανθρώπου, τη σφήνα. Ένα εργαλείο που πολλαπλασιάζει τη δύναμη του ανθρώπου και βελτιώνει, με χιλιάδες εφαρμογές, τη ζωή του. Η προσεκτική παρατήρηση της πλάγιας των κτιριακών εγκαταστάσεων του μουσείου αποκαλύπτει πως πρόκειται για την ανάπτυξη, σε μεγάλη κλίμακα, μιας σφήνας, η οποία να ανασηκώσει μια σφαίρα, τη Γη.

Παράλληλα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αποκαλύπτει τον συμβολικό που καλείται να παίξει το «ΝΟΗΣΙΣ», να λειτουργήσει, δηλαδή, συνδυάζοντας τη δύναμη της σφήνας, ως ένας μοχλός. Ο μοχλός αυτός θα διευκολύνει τον άνθρωπο στο δύσκολο έργο της επιστημονικής αναζήτησης και θα τον βοηθήσει να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για τη συνέχεια και την εξέλιξη αυτής της αναζήτησης.


Από την ιστοσελίδα του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις» http://www.noesis.edu.gr/Press/final6.pdf, 05/09/14

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή