Επίπεδο Γ1

Α. Κατανόηση Γραπτού λόγου

Η κόρη σας έχει μια εργασία για έναν «ιδιαίτερο» χιμπαντζή. Την βοηθάτε να κατανοήσει το κείμενο και να συμπληρώσει τα σημεία που λείπουν.

Συμπληρώστε τα κενά του κειμένου με την κατάλληλη φράση. Προσοχή: Οι επιλογές είναι περισσότερες από τα κενά.

Στη συνέχεια απαντήστε στις ερωτήσεις.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί, για λίγο χρόνο, η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ σε κάθε απάντηση για να δείτε ξανά την ανατροφοδότησή της ή για να τη διαβάσετε σε περίπτωση που δεν φαίνεται ολόκληρη.

Η ιστορία του πιθήκου που έμαθε να «μιλάει»

Το 1973 οι Στέφανι Λαφάρτζ και Χερμπ Τεράς ξεκινούν ένα πείραμα με το Νιμ, έναν χιμπαντζή μόλις δύο εβδομάδων. Στόχος τους είναι να τον μεγαλώσουν σαν μωρό και να του διδάξουν τη γλώσσα.
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα γνωρίζουν πως οι χιμπαντζήδες δεν μπορούν οργανικά να αναπαραγάγουν προφορικό λόγο, οπότε στόχος είναι ο Νιμ να εξασκηθεί στα νοήματα. Το πειραματόζωο μαθαίνει σταδιακά να επικοινωνεί με περισσότερες λέξεις και ο αδηφάγος για δημοσιότητα Τεράς διατυμπανίζει πως έχει έναν χιμπαντζή που «γράφει Ιστορία».
Παράλληλα όμως ο Νιμ γίνεται όλο και πιο επιθετικός. , ο Τεράς αποφασίζει να επιστρέψει τον Νιμ στο ερευνητικό κέντρο της Οκλαχόμα, απ' όπου τον είχε πάρει τέσσερα χρόνια πριν. Ο Νιμ, γαντζωμένος στην αγκαλιά του εκπαιδευτή του, αρνείται να μπει μέσα στο κλουβί και, καθώς βλέπει την «οικογένειά» του να φεύγει, ανοίγει τα χέρια και απελπισμένα δείχνει μια από τις πρώτες λέξεις που έμαθε: «αγκαλιά». Κατά μια έννοια το πείραμα του 74χρονου σήμερα Τεράς είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία…
Μετά την πτώχευση του ερευνητικού κέντρου, ο Νιμ μετακομίζει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εκεί εξαργυρώνει όσα διδάχθηκε τόσα χρόνια μαθαίνοντας στους φύλακες και τους υπόλοιπους χιμπαντζήδες τη γλώσσα του σώματος και έτσι αποφεύγει να γίνει πειραματόζωο για εμβόλια.
Τελευταίος σταθμός για τον Νιμ, ένα άσυλο ζώων, στο Τέξας. Πεθαίνει το 2000 από έμφραγμα, λίγα λεπτά αφότου κάνει νόημα στο φύλακα που ετοιμάζει το πρωινό του να κάνει γρήγορα. Ήταν μόλις 26 ετών, , εάν αναλογιστεί κανείς πως σε καθεστώς αιχμαλωσίας ζουν τουλάχιστον 60 χρόνια.


Πηγή: http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4646044, 30/07/2011 (με αλλαγές)

Επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

1. Ο Νιμ έμαθε

2. Ο Νιμ φαίνεται ότι

3. Ο Νιμ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή