Επίπεδο Β2

Γ. Χρήση Γλώσσας

Σε έναν τουριστικό οδηγό της Θεσσαλονίκης στο διαδίκτυο διαβάζετε το ακόλουθο άρθρο. Κάποιες λέξεις δεν φαίνονται καλά. Επιλέξτε τη σωστή από τις τέσσερις επιλογές που σας δίνονται.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί, για λίγο χρόνο, η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ σε κάθε απάντηση για να δείτε ξανά την ανατροφοδότηση.

Μια… γοργόνα ως η νέα πρέσβειρα της Θεσσαλονίκης

Οι επαγγελματίες και έμποροι της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι το έμβλημα της πόλης, ιστορικά, δεν είναι ο Λευκός Πύργος, αλλά η «Γοργόνα Θεσσαλονίκη». Θέλουν λοιπόν να κάνουν τη γοργόνα της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό, προτείνοντας η μοναδική ιστορία της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου να μέχρι τα… πέρατα του κόσμου.

Πρόκειται για τον θρύλο με τον οποίο οι Έλληνες είναι πολύ εξοικειωμένοι – είναι μεγαλωμένοι θα έλεγε κανείς μαζί του- της γοργόνας-αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον θρύλο, η γοργόνα σταματάει τα καράβια και ρωτάει με πόνο αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Όποτε πάρει αρνητική απάντηση, προκαλεί και βουλιάζει το καράβι. Όταν, όμως, πάρει την απάντηση: «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει», νιώθει αγαλλίαση και αφήνει το καράβι να φύγει. τη λαϊκή παράδοση, όταν ο αδερφός της βρήκε το αθάνατο νερό, ζήλεψε και το ήπιε εκείνη, ο Αλέξανδρος να την καταραστεί. Ή σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Αλέξανδρος της ανέθεσε να βρει το αθάνατο νερό κι εκείνη το βρήκε. Αλλά, το πήγαινε στον αδερφό της, έπεσε, σκορπώντας όλο το νερό. Τότε από τη θλίψη της που ο αδερφός της έχασε της την αθανασία, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στη θάλασσα. Οι θεοί, όμως, τη λυπήθηκαν και τη(ν) σε γοργόνα – μισή γυναίκα, μισή ψάρι. Από τότε προσπαθεί να τις τύψεις της, ζητώντας απ’ τα περαστικά πλοία να μάθει, αν ζει ο αδερφός της…


Πηγή: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/3227/1/lang.el/ (επιλογή)

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή