Descriptor

*Περιγραφητής. Αντωνοπούλου 2005α. Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς 2008:41-42.

Περιγραφικός δείκτης. Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή για το Κ.Π.Γ. 2003: 8.

Ο περιγραφητής είναι μια σύντομη περιγραφή των γλωσσικών ικανοτήτων που απαιτούνται σε κάθε περιοχή μιας βαθμολογικής κλίμακας (Alderson et al. 1995:287-288). Στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (ΚΕΠΑ) οι περιγραφητές χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των επικοινωνιακών ικανοτήτων του μαθητή/χρήστη της γλώσσας σε κάθε επίπεδο.

O όρος «περιγραφικοί δείκτες αξιολόγησης» εμφανίζεται στην ελληνική στο πλαίσιο της δημιουργίας του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ). Το Κ.Π.Γ. είναι ένα σύστημα πιστοποίησης ξένων γλωσσών που θεσμοθετήθηκε το 1999 από το ΥΠΕΠΘ, με κύριο στόχο την αξιολόγηση και πιστοποίηση του επιπέδου γλωσσομάθειας των υποψηφίων σε μια σειρά από ξένες γλώσσες. Ειδικότερα, οι περιγραφητές αποτελούν τη βάση των προδιαγραφών βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγηση και ακολουθούν σε γενικές γραμμές το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των περιγραφητών του ΚΕΠΑ, μπορεί κανείς να πει ότι είναι σύντομοι, σαφείς, θετικά διατυπωμένοι και περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, που δεν βασίζεται σε άλλους περιγραφητές. Επίσης, είναι συναφείς με την επαγγελματική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων.

Βιβλιογραφία

  • Αντωνοπούλου N. (2005α). Κατάλογος Κριτηρίων Ελέγχου και Αξιολόγησης. Journal of Applied Linguistics (Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία), 20: 7-20.
  • Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή για το Κ.Π.Γ. (2003). Η εξέταση επιπέδου Β2: «Καλή Γνώση». Αγγλική Γλώσσα. Αθήνα: ΥΠ.Ε.Π.Θ.
  • Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (2008). Μτφρ. του Common European Framework of Reference από τους Σ. Ευσταθιάδη, Α. Τσαγγαλίδη. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Πρόσβαση [on line]: http://www.komvos.edu.gr [12/02/09].

  • Alderson J. C., Clapham C., Wall D. (1995). Language Test Construction and Evaluation. Cambridge: Cambridge University Press.