T (-) score(s)

Βαθμός(οί) Τ. Τσοπάνογλου 20102:155-156.

Οι βαθμοί Τ είναι βελτιωμένη μορφή των βαθμών Ζ, οι οποίοι παρουσιάζουν τα ακόλουθα μειονεκτήματα: α) αρνητικό πρόσημο σε ορισμένους βαθμούς, β) διατύπωση με ακρίβεια δεκαδικών, γ) έκφραση της γνώσης ή/και της δεξιότητας κάποιου σε σύγκριση με άλλους της ίδιας ομάδας, αλλά όχι με άτομα άλλων ομάδων.

Τα δύο πρώτα μειονεκτήματα των τιμών Z εξαλείφονται, αν μετατρέψει κανείς την κατανομή των τιμών Ζ σε μιαν άλλη ισοδύναμη και ομοειδή κατανομή, που να αποτελείται από τιμές Τ. Για τη μετατροπή αυτή, καταρχήν, αν οι βαθμοί Ζ είναι εκφρασμένοι με δύο ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, στρογγυλεύονται στο ένα δεκαδικό. Κατόπιν πολλαπλασιάζονται όλοι οι βαθμοί Ζ με το 10, για να εξαλειφτεί το δεκαδικό τους ψηφίο. Στη συνέχεια, επιλέγεται ένας θετικός αριθμός που να αποτελεί το μέσο όρο της νέας κατανομής. Ο αριθμός αυτός προστίθεται σε όλες τις τιμές Ζ, ώστε να μετατραπεί ο μέσος από 0,00 σε νέο μέσο. Έτσι, μετατρέπουμε όλους τους βαθμούς σε θετικούς. Ο μέσος όρος που συνήθως επιλέγεται είναι το 50. Έτσι προκύπτει μια νέα κατανομή, που έχει αριθμητικό μέσο 50,00 και τυπική απόκλιση 10,00. Ο τύπος για τη μετατροπή είναι: Τ =10z + 50.

Βιβλιογραφία

  • Τσοπάνογλου Α. (20102). Μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας και εφαρμογές της στην αξιολόγηση της γλωσσικής κατάρτιση. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Ζήτη.


  • Wright R. L. D. (1976). Understanding Statistics. New York: Harcourt Brace Jovanovich.