Task

Εξεταστικό θέμα. Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας 2005:8.

Δοκιμασία. Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας 2005:9.

Δραστηριότητα. Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας 2005:8.

Ερώτημα. Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας 2011:4.

*Καθήκον. Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς 2008:40.

Καθήκον, για να υιοθετήσουμε τον όρο που εισήγαγαν στην ελληνική οι μεταφραστές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς, είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία εμπλέκεται ένα άτομο για να μπορέσει να επιτύχει ένα στόχο ή μια επιδίωξη. Εδώ μας ενδιαφέρει η περίπτωση κατά την οποία ο στόχος έχει τεθεί από έναν αξιολογητή ή από κάποιο φορέα εκπαίδευσης ή πιστοποίησης, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Ένα καθήκον, όπως το συναντάμε στα θέματα εξέτασης, έχει τα εξής χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από άλλου είδους εξεταστικά θέματα:

Α) Μοιάζει με ένα καθήκον της εξωσχολικής ζωής, συνεπώς μπορεί να χρησιμεύσει για άμεση αξιολόγηση. Ως προς αυτό το χαρακτηριστικό, τα καθήκοντα αντιδιαστέλλονται στα θέματα εξέτασης που περιλαμβάνουν «ερωτήματα» (items), τα οποία κατά κανόνα χρησιμεύουν στην «έμμεση αξιολόγηση» μέσω παραγοντικών δοκιμασιών.

Β) Σπάνια χρησιμοποιείται μόνο του σε ένα τεστ: αποτελεί κατά κανόνα τμήμα του τεστ, συνοδευόμενο από άλλα καθήκοντα ή και θέματα/δοκιμασίες που περιλαμβάνουν ερωτήματα.

Γ) Είναι συνήθως μια ανοιχτή ερώτηση, δηλαδή η σωστή απάντηση δεν είναι μία ή λίγες και συγκεκριμένες: αφήνει στον εξεταζόμενο ελευθερία έκφρασης και επίτευξης του στόχου που του τέθηκε, με τον τρόπο που του φαίνεται πιο πρόσφορος.

Δ) Συνήθως επιδέχεται υποκειμενική βαθμολόγηση, με την καλή σημασία του όρου, που σημαίνει ότι δε σχετίζεται με αυθαίρετη αξιολογική κρίση του βαθμολογητή.

Βιβλιογραφία

  • Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (2008). Μτφρ. του Common European Framework of Reference από τους Σ. Ευσταθιάδη, Α. Τσαγγαλίδη. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Πρόσβαση [on line]: http://www.komvos.edu.gr [12/02/09].

  • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (2005). ΚΠΓ: Ενημερωτικό Φυλλάδιο. Αθήνα: Υπουρ­γείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (2008) Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας. Πρόσβαση [on line]: http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/4387/1281.pdf [03/06/15]