Sample

Δείγμα.

Το δείγμα στις επιστημονικές έρευνες και στην εκπαιδευτική αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική έννοια, γιατί από την ποιότητά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εγκυρότητα της έρευνας συνολικά, εφόσον βέβαια πρόκειται για έρευνα «δειγματοληπτική» (δηλαδή έχει παρατηρηθεί ένα δείγμα) και όχι «απογραφική» (δηλαδή έχει παρατηρηθεί όλος ο πληθυσμός).

Δείγμα σημαίνει ένα τμήμα ή ένα υποσύνολο ενός πληθυσμού. Η έννοια του δείγματος ενέχει την έννοια της «αντιπροσωπευτικότητας». Δηλαδή, ένα τμήμα ενός πληθυσμού αποτελεί πραγματικό δείγμα, όταν έχει όλα τα χαρακτηριστικά του στις ίδιες αναλογίες, παρόλο ότι περιλαμβάνει πολύ μικρότερο αριθμό υποκειμένων (δειγματοληπτικών μονάδων). Όταν το δείγμα είναι φανερά μη αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού από τον οποίο προέρχεται, μπορεί να χαρακτηριστεί «ψευδοδείγμα».

Συνεπώς, προς αποφυγή του δειγματοληπτικού σφάλματος, πρέπει να ακολουθούνται όσο γίνεται πιο πιστά οι κανόνες δειγματοληψίας, τους οποίους μπορεί κανείς να βρει στα περισσότερα συγγράμματα μεθοδολογίας της έρευνας.