Quantification

Ποσοτικοποίηση. Τσοπάνογλου 20102:30.

Πρόκειται για τη διαδικασία μετατροπής μιας ποιοτικά αποτυπωμένης πληροφορίας (π.χ. με γλωσσική περιγραφή) σε ποσότητα, που εκφράζεται με αριθμούς. Οι τρόποι υλοποίησης αυτής της διαδικασίας είναι δύο, η κωδικοποίηση-κωδικογράφηση (codification-coding) και η αρίθμηση (counting).

Η πρώτη από τις παραπάνω διαδικασίες είναι «ψευδο-κωδικοποίηση», στο βαθμό που οι αριθμοί που προκύπτουν από την κωδικογράφηση δεν είναι πραγματικοί αλλά υποκατάστατα ονομάτων ή κατηγοριών. Για παράδειγμα, αν αναλύουμε τα θέματα εξέτασης ενός συστήματος πιστοποίησης της γλωσσομάθειας, μπορούμε να αποφασίσουμε πως οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής θα συμβολίζονται με τον αριθμό 1, οι ερωτήσεις αντιστοίχισης με τον αριθμό 2, κτλ.

Η δεύτερη διαδικασία, αντίθετα, δίνει πραγματικούς αριθμούς, που εκφράζουν ποσότητα, πάνω στους οποίους μπορούμε να κάνουμε κάθε αριθμητική πράξη. Για παράδειγμα, αν στην παραπάνω έρευνα/ανάλυση των θεμάτων ενός συστήματος πιστοποίησης βρούμε ότι οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (1), που είναι ποιοτικό δεδομένο, εμφανίστηκαν στην τελευταία δεκαετία 22 φορές, τότε αυτό το 22 είναι ποσοτικό δεδομένο, που προέκυψε αριθμώντας ή καταμετρώντας τις δοκιμασίες που περιελάμβαναν ερωτήσεις αυτού του τύπου.

Βιβλιογραφία

  • Τσοπάνογλου Α. (20102). Μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας και εφαρμογές της στην αξιολόγηση της γλωσσικής κατάρτιση. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Ζήτη.


  • Bachman L. F. (1990). Fundamental Considerations in Language Testing. Oxford: Oxford University Press.