Information gap

*Χάσμα πληροφορίας.

Πληροφοριακό κενό.

Το χάσμα πληροφορίας είναι μια τεχνική στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση των γλωσσικών μαθημάτων, όπου από τους μαθητές λείπουν πληροφορίες απαραίτητες για την ολοκλήρωση μιας εργασίας ή για την επίλυση ενός προβλήματος και καλούνται να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους, που έχουν τις πληροφορίες που λείπουν από τους ίδιους, για να συμπληρώσουν τα κενά. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται συχνά στην επικοινωνιακή διδασκαλία και εκμάθηση των γλωσσών.

Παράδειγμα: Ο μαθητής Α έχει τη βιογραφία ενός διάσημου πρόσωπου από την οποία λείπουν όλα τα τοπωνύμια, ενώ ο μαθητής Β έχει το ίδιο κείμενο από το οποίο λείπουν όλες οι ημερομηνίες. Μαζί μπορούν να ολοκληρώσουν το κείμενο θέτοντας ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.

Στην τάξη, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το κενό πληροφορίας είναι χρήσιμες για διάφορους λόγους. Προσφέρουν ευκαιρίες για εκτεταμένη πρακτική ομιλίας, προσομοιάζουν στην πραγματική επικοινωνία, προϋποθέτουν κίνητρα, και απαιτούν δεξιότητες (ή βοηθούν στην ανάπτυξή τους), όπως η διευκρίνιση εννοιών και η επαναδιατύπωση φράσεων.