Η πολυγλωσσία

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Χρήση Γλώσσας
Πηγή (διασκευή): άρθρο από «Τα Νέα» http://xenesglosses.eu/2012/06/i-polyglossia-pleon-apotelei-basiki-a/ 20/6/2012
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Χρήση Γλώσσας

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί εξειδικευμένα άρθρα και να διακρίνει τις κύριες και σημαντικές πληροφορίες που υπάρχουν. Πρέπει επίσης να κατανοεί τη σημασία άγνωστων λέξεων και εκφράσεων και να αναγνωρίζει μεταφορικά νοήματα

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών με λέξεις που είναι παράγωγα ή/και σύνθετα των λέξεων σε πίνακα
Λέξεις κλειδιά: Διατροφή, κατανάλωση, γεύματα
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Η πολυγλωσσία

Η πολυγλωσσία πλέον αποτελεί βασική ανάγκη αλλά παράλληλα και προσωπική επιδίωξη των περισσότερων νέων ανθρώπων. Στην Πολωνία το ποσοστό των νέων μεταξύ 17 και 23 ετών που δηλώνει πως μιλάει ικανοποιητικά ακόμη δύο γλώσσες πέρα από τη μητρική του, αγγίζει το 67%. Στη χώρα μας το ποσοστό των μαθητών που διδάσκεται τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα ανέρχεται στο εξαιρετικό 92%. Σήμερα ανά την υφήλιο έχουν καταγραφεί 7.000 διαφορετικά γλωσσικά ιδιώματα που συνθέτουν ένα εξαιρετικό γλωσσικό χαρμάνι. Το χαρμάνι, όμως, αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καταδικασμένο κατά τη διάρκεια των πενήντα επόμενων ετών να περιοριστεί.

Υπάρχουν ωστόσο παράμετροι πολιτισμικές, περιβαλλοντικές, φυσικές ή και νευρολογικές οι οποίες επιτρέπουν σε κάποιον να φτάσει σε εξαιρετικά επίπεδα πολυγλωσσίας, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος άλλος να παλεύει σε όλη του τη ζωή για να μάθει τα βασικά αγγλικά; Στο τελευταίο του βιβλίο, «Το τέλος της Βαβέλ», ο αμερικανός δημοσιογράφος Μάικλ Εραρντ παρουσιάζει τις εξαιρετικές περιπτώσεις πολύγλωσσων ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ικανοί να επικοινωνήσουν ακόμη και σε είκοσι διαφορετικές γλώσσες. Ο συγγραφέας κάνει λόγο για έναν ειδικό νευρολογικό μηχανισμό με τον οποίο είναι προικισμένοι οι πολύγλωσσοι. Πρόκειται για ένα δώρο της φύσης, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί είτε εξαιτίας μιας περιπλανώμενης ανά τον κόσμο ζωής είτε εξαιτίας άλλων καταστάσεων και συνθηκών που αναγκάζουν τους πολύγλωσσους να κατακτήσουν δύο ή τέσσερις ή δεκαέξι γλώσσες.

Ο Έραρντ συνάντησε πολλούς χαρισματικούς ανθρώπους. Ξεχώρισε και περιγράφει την περίπτωση του Αλεξάντερ Αργκουέγιες από το Μπέρκλεϊ. Ο Αργκουέγιες μελέτησε τις 52 γλώσσες που γνωρίζει σε διάστημα 456 ημερών. Είναι αξιοσημείωτο γεγονός ότι ο πολύγλωσσος αυτός άνθρωπος ζει με το επίδομα ανεργίας και από κάποιες ελάχιστες μεταφράσεις που κάνει περιστασιακά, συνήθως από τα κορεατικά στα αγγλικά!